👤

Redacteaza o compunere in care sa motivezi aparenta speciei a basmului popular "Balaurul cu 7 capete" , cules de Petre Ispirescu
A fost odata intr-o tara un balaur mare, nevoie de cap. El avea sapte capete, traia intr-o groapa,...

Toti oamenii locului se tanguiau de rautatea si de frica balaurului.  Împaratul hotari ca sa dea pe fiica lui de sotie si jumatate imparatia sa acelui voinic, care va scapa tara de aceasta urgie, si dete in stire la toata lumea hotararea sa.

  Iara dupa ce se duse vestea in tara, mai multi voinici se vorbira sa mearga impreuna la panda si sa mantuiasca tara de un asa balaur infricosat. Ei se intelesera intre dansii ca sa faca un foc la marginea cetatii, care era mai apropiata de locul unde traia balaurul, si in care cetate era si scaunul imparatiei, si acolo sa stea sa privegheze pe rand cate unul, unul, pe cand ceilalti sa se odihneasca; si ca nu cumva cela ce ar fi de panda sa doarma si sa vie balaurul sa-i manance d-a gata, facura legatura ca cela care va lasa sa se stinga focul sa fie omorat, drept pedeapsa daca va dormi cand ar trebui sa fie destept.

    Cu acesti voinici se intovarasi si un om verde, pui de roman, stii colea, care auzise de fagaduinta imparatului si venise sa-si incerce si el norocul. Pornira, deci, cu totii, isi alesera un loc aproape de groapa si se pusera la panda.

  Pândira o zi, pândira doua, pandira mai multe zile, si nu se intampla nimic. Iara cand fu intr-una din zile, cam dupa asfintitul soarelui, pe cand era de rand viteazul nostru sa pandeasca, iesi balaurul din groapa si se indrepta catre voinicii cari dormeau pe langa foc. Viteazului care priveghea, i se facuse inima cat un purice, dara, imbarbatându-se, se repezi, si unde se arunca, mare, asupra balaurului cu sabia goala in mana, si se lupta cu dansul, pana ii veni bine si harst! ii taie un cap, harst! si-i mai taie unul, si asa cate unul, cate unul pana ii taie sase capete.

    Balaurul se zvarcolea de durere si plesnea din coada, de te lua fiori de spaima, viteazul nostru insa se lupta de moarte si obosise, iara tovarasii sai dormeau dusi.”

                                                                          (Balaurul cu șapte capete,text cules de Petre Ispirescu)

Urgent !! Va rog


Răspuns :

Basmul este specia genului epic, de dimensiuni relativ ample în care întâmplările reale se împletesc cu cele fantastice puse pe seama unor personaje inzestrate cu puteri supranaturale care întruchipează binele și răul. Din confruntarea acestor doua forte, binele iese întotdeauna învingător.

În opinia mea, textul "Balaurul cu șapte capete", este un basm popular, întrunind caracteristici specifice.

În primul rand, textul debutează cu formula inițială "A fost odată", care are rolul de a-l introduce pe cititor în lumea fabulosului. Se remarca prezenta personajelor specifice: "balaur", "împăratul", a cifrelor magice ("șapte capete"), dar și a obiectelor magice ("la marginea cetății"). Spațiul și timpul sunt nederminate sau vag precizate, lucru dovedit prin utilizarea indicilor specifici ("aproape de groapa", "la marginea cetății", "într-o tara", "odată").

În al doilea rand, întâmplările reale se împletesc cu cele fantastice. Trăia odata, într-o groapa un balur mare cu șapte capete. Oamenii erau foarte speriați de acesta, iar din acesta cauza împăratul a decis sa o dea pe fiica sa, dar și jumătate din împărăție aceluia care va avea sa îl înfrunte pe balur. El a dat veste în toata tara pentru a se afla de decizia sa. După ce au aflat de hotărârea împăratului, mai mulți tineri au decis sa meargă la balaur, să-l pandeasca și să îl înfrunte. Aceștia au făcut un foc, pentru ca atunci când va apărea balaurul, el sa fie ars, în caz că aceștia vor adormi. Ei au pandit câteva zile, însă balaurul nu mai venea. Într-una din seri, balaurul a aparut în timp ce tinerii dormeau, numai unul stătea treaz. Chiar daca acestuia îi era teama, el s-a ridicat și reușit sa îl înfrunte pe balur, tăindu-i șase capete, în timp ce tovarășii sai dormeau duși. Așadar, întâmplările reale se împletesc cu cele fantastice.

De asemenea, caracterul popular al basmului este dovedit prin utilizarea termenilor specifici limbajului oral ("iară", "cari", "dară").

În concluzie, întrunind aceste trăsături, putem afirma ca textul citat este un basm popular.

Sper ca te-am ajutat...