👤

Scrieți doua secvențe din romanul Maitreyi în care este prezenta metafora iubirii.

Urgent! 100 puncte!


Răspuns :

Răspuns:Tipul şi geneza romanului: Romanul a apărut în 1933 şi face parte din literatura modernă interbelică. Exprimă fascinaţia pe care India a exercitat-o asupra sa. Perspectiva narativă a naratorului –personaj,Allan, este dublă: contemporană şi ulterioară (trecutul întâmplărilor şi prezentul scrierii).

El povesteşte cea mai importantă experienţă din viaţa sa: iubirea pasională pentru o indiancă, Maitreyi,

de 16 ani. Este un roman exotic, de dragoste, modern, subiectiv scris la pers.I, al experienţei şi al autenticităţii, adică inspirat din realitate.

Romanul seamănă deci cu o mărturisire şi combină mai multe specii: jurnal, eseu, naraţiune  la pers I. 

Scriitorul s-a inspirat din experienţa sa de viaţă, din anii petrecuţi în India în casa  profesorului Dasgupta, unde s-a îndrăgostit de fiica lui.

Tema: este iubirea imposibilă şi tragică între 2 personaje care aparţin culturilor diferite: Orient-fata şi Occident-bărbatul

( seamănă cu Romeo şi Julieta).

Romanul a apărut în 1933 şi face parte din literatura modernă interbelică.

Este expresia mirajului pe care India a exercitat-o asupra sa.

Perspectiva narativă este unică şi aparţine personajului-narator, Allan ( are 23 de ani), care relatează cea mai importantă experienţă din viaţa sa: iubirea pasională pentru o indiancă. Ca tip de roman este exotic, prezentând India, modern, subiectiv, de dragoste, al experienţei şi al autenticităţii. ( e o mărturie directă a experienţei de viaţă- conform adevărului).

Romanul mai are caracter de confesiune şi îmbină mai multe specii literare: jurnal, eseu şi naraţiunea la persoana I, sg.

Autorul a consemnat într-un jurnal real povestea de dragoste trăită la Calcutta, alături de fiica profesorului Dasgupta, Maitreyi, gazda lui din India, unde a petrecut 3 ani primind o bursă. Aici învaţă sanscrita şi studiază filozofia hindusă.

Astfel însemnările din jurnal vor sta la baza romanului, care aparţine ficţiunii, fiind modificate: numele şi ocupaţiile unor personaje, ca şi finalul întâmplării ( „Memorii”).

Doi îndrăgostiţi: Devi Maitreyi, poetă indiană şi Mircea Eliade vor povesti despre aceeaşi iubire în 2 romane diferite: „Maitreyi”, „Dragostea nu moare” în limba bengaleza.

Pe baza celor afirmate mai sus putem spune ca aceasta opera este un roman exotic, subiectiv, de dragoste.

Vă mulțumim că ați vizitat site-ul nostru dedicat Limba română. Sperăm că informațiile oferite v-au fost de ajutor. Dacă aveți întrebări sau nevoie de asistență suplimentară, nu ezitați să ne contactați. Vă așteptăm cu drag data viitoare și nu uitați să ne adăugați la favorite!


En Learnings: Alte intrebari