Răspuns :
Răspuns:
Acidul carbonic este un acid slab, diprotic,, care nu există în stare liberă, decât în soluție apoasă, în urma absorției CO₂ gaz (vezi sifonul, alte băuturi carbogazoase).
a)Înainte de a scrie reacția de ionizare a H₂CO₃ sub acțiunea apei, vom scrie reacția de formare a lui din CO₂ și H₂O:
H₂Olichid + CO₂ gaz⇔ H₂CO₃
b) Reacția de ionizare a acidului carbonic are loc în soluția apoasă. Fiindcă are doi H⁺ pe care-i poate ceda, prin ruperea legăturii O-H , conform structurii chimice, este un acid diprotic:
H-O -C-O-H
II O
Cei doi H⁺ sunt cedați pe rând unei baze, fiindcă prima dată o moleculă cedează mai ușor H⁺, cu ruperea legăturii O-H, decât ionul negativ format.
Avem reacția de ionizare în prima treaptă, când se rupe o legătură O-H din acid sub acțiunea apei și se formează ionii:.
H₂CO₃ + H-OH ⇔ H₃O⁺ + HCO₃⁻ Ka1
acid1slab baza2slabă acid2tare baza conjugată1, tare, este și amfoter
Ka1=4,2.10⁻⁷ este o valoare foarte mică, deci o cantitate foarte mică de acid ionizează.
La momentul stabilirii echilibrului chimic în soluția apoasă există:
molecule de H₂CO₃ nedisociat (neionizat), molecule de apă neionizate și ionii: HCO₃⁻ și H₃O⁺ din ionizarea acidului și o cantitate foarte mică de ioni de H⁺ și OH⁻ din ionizarea apei (1.10⁻⁷ M). Dar, ionii de H⁺ din disocierea acidului sunt mai mulți, decât din disocierea apei și vor da un caracter acid soluției.
Concluzie:
H₂CO₃ soluție + H₂O ⇔ HCO₃⁻ + H₃O
Observație:
V-am scris mai multe noțiuni de ionizarea acidului carbonic și vă rog să extrageți, ce vă interesează.
Explicație:
Important pentru organism este sistemul tampon H₂CO₃/ HCO₃⁻ cu rolul de a menține valoarea constantă a pH-ului fluidelor extracelulare.
Vă mulțumim că ați vizitat site-ul nostru dedicat Chimie. Sperăm că informațiile oferite v-au fost de ajutor. Dacă aveți întrebări sau nevoie de asistență suplimentară, nu ezitați să ne contactați. Vă așteptăm cu drag data viitoare și nu uitați să ne adăugați la favorite!