Răspuns :
copulativ:
Catalin este vărul meu.
Excursia a fost scurtă.
Înainte era cuminte.
Predicativ
Cartea este 25 de lei.
Inceperea școlii va fi mâine.
Marți va fi exmatriculat.
Auxiliar
Actorii au fost apaudati de public.
Aș fi vrut sa merg la bunici.
Aș fi dansat dar ma durea piciorul.
Un verb copulativ este un verb care formează un predicat nominal împreună cu o altă parte de vorbire cu funcție de nume predicativ. În limba română, din categoria verbelor copulative fac parte:
a fi (când nu are sensul de a se afla, a se găsi, a exista)
a deveni (este întotdeauna copulativ)
a ieși (când are sensul de a deveni)
a se face (când are sensul de a deveni)
a se preface (când are sensul de a deveni)
a ajunge (când are sensul de a deveni)
a rămâne (când nu are sensul de a sta)
a însemna (când nu are sensul de a nota)
a (se) părea (când arată aparența)
a reprezenta
a se numi
a se chema
a se naște
a constitui
a arăta
a forma
Verbele predicative (sau personale) sunt verbele la moduri personale. Verbul predicativ este nucleul funcției sintactice de predicat verbal. Uneori predicatul verbal este realizat și de verbe la moduri nepersonale ca infinitivul, gerunziul, participiul și supinul.
În gramatică, un verb auxiliar (de la cuvântul latinesc auxilium „ajutor”) este un verb care la origine are sens lexical plin, dar în anumite contexte devine instrument gramatical, pierzându-și acest sens, și îndeplinește funcția de a exprima, în asociație cu un verb având sens plin, categorii gramaticale ale acestuia, precum diateza, modul, timpul, numărul și persoana[1].
Vă mulțumim că ați vizitat site-ul nostru dedicat Limba română. Sperăm că informațiile oferite v-au fost de ajutor. Dacă aveți întrebări sau nevoie de asistență suplimentară, nu ezitați să ne contactați. Vă așteptăm cu drag data viitoare și nu uitați să ne adăugați la favorite!