Răspuns:
Explicație:
[tex]3(2x-1)+3(x+1) -2(x+5)=15(8-x)[/tex]
a)
Înmulțim fiecare paranteză cu numărul care este înăintea acesteia.
Deci, vom avea:
[tex]6x-3 + 3x+3-2x-10=120-15x[/tex]
Întrucât două opuse adunate dau 0, se pot elimina din expresie.
[tex]6x+3x-2x-10=120-15x[/tex]
Reducem termenii asemenea:
[tex]7x-10 = 120-15x[/tex]
[tex] \: [/tex]
b) Mutăm termenii
[tex]7x+15x=120+10[/tex]
Adunăm ceea ce este în membrul drept cu ceea ce este în membrul stâng:
[tex]22x = 130[/tex]
Rezolvăm ecuația:
[tex]x = \frac{130}{22} = \frac{65}{11}[/tex]
c)
Ecuație = o propoziție matematică în care apare o singură dată semnul "=".