Răspuns :
Răspuns:
Nicolae Ceauşescu devine prima vioară în România în 1965, după ce preia conducerea Partidului Comunist Român (atunci se numea Partidul Muncitoresc Român), ca urmare a morţii lui Gheorghe Gheorghiu-Dej, dar noul ocupant al funcţiei nu-şi face simţită prezenţa, cel puţin în mediatizarea zilei sale de naştere.
Prima sa aniversare ca şef al comuniştilor din România are loc pe 26 ianuarie 1966, dar în ziarul cel mai important al ţării la acea vreme, Scânteia, care era şi ”Organ al Comitetului Central al Partidului Comunist Român”, nu se face nici măcar o referire la ziua de naştere a lui Nicolae Ceauşescu, care atunci împlinea 48 de ani. În ”Scânteia” din 26 ianuarie 1966, deschiderea de ziar era despre un inginer agricol din Feldioara, cu titlul ”Activitatea specialistului agricol fructifică însutit dacă se sprijină şi pe străvechea experienţă a ţăranilor, pe înţelepciunea şi spiritul lor de iniţiativă”. Ziarul mai prezenta materiale despre întrecerea socialistă, cu exemple: Complexul de industrializare a lemnului Târgu Jiu, GAS Tinca, regiunea Crişana, Întreprinderea de foraj Bacov. Se mai scria despre ”Cultura tinerei generaţii”, despre ”Acoperişul de deasupra capului (scrisoare din New York despre criza de locuinţe din lume)”, era un dialog mai degrabă literar despre transportul de mobilă, iar în paginile din interior era un material despre Ziua Republicii India (26 ianuarie 1950), o notă despre prezentarea scrisorilor de acreditare de către ambasadorul Republicii Argentina în Republica Socialistă România, primit de preşedintele Consiliului de Stat al RSR, Chivu Stoica, şi o telegramă de felicitare a ministrului afacerilor externe, Corneliu Mănescu, trimisă ministrului de externe al Poloniei, ”cu ocazia celei de-a 17-a aniversări a Tratatului de prietenie, colaborare şi asistenţă mutuală între Republica Socialistă România şi Republica Populară Polonă” –26 ianuarie 1949. Singura referire din ”Scânteia” la adresa lui Nicolae Ceauşescu în ziua când acesta împlinea 48 de ani era o notă de doar vreo 40 de cuvinte cu titlul ”Primirea de către tovarăşul Nicolae Ceauşescu a tovarăşului E. Papaioannu”, care era secretar general al Partidului progresist al oamenilor muncii din Cipru.
Vă mulțumim că ați vizitat site-ul nostru dedicat Limba română. Sperăm că informațiile oferite v-au fost de ajutor. Dacă aveți întrebări sau nevoie de asistență suplimentară, nu ezitați să ne contactați. Vă așteptăm cu drag data viitoare și nu uitați să ne adăugați la favorite!