Răspuns :
Răspuns:
Interculturalitatea este termenul ce denumeste contactul dintre culturi, existenta unui dialog intre acestea si nu in ultimul rand interactiunea si influenta pe care o primesc reciproc.
Se vorbeste din ce in ce mai des despre interculturalitate ca o stare de fapt intr-un nou mileniu al politicii globale si al comunicarii inter-etnice. Interculturalitatea prezinta, interpreteaza si reevalueaza experienta sociala a diversitatii si a diferentelor. Interculturalitatea pretinde respect si apreciere din partea grupurilor pentru alte culturi din societate, pretinde toleranta unei comunitati fata de cealalta comunitate, si in acelasi timp pretinde dreptul individului de a parasi propriul grup cultural.
In Uniunea Europeana exista un ansamblu de tari care incearca sa convietuiasca impreuna si sa se ajute reciproc pe toate planurile (social, economic, cultural etc.), intercuturalitatea este indispensabila pentru ca aceasta decurge de la sine. Aceste tari pentru a putea colabora trebuie sa interactioneze, sa comunice, sa intre in contact unele cu celalalte.
De aceea pentru ca exista aceasta uniune exista si interculturalitate in spatiul european care se poate recunoaste pe mai multe planuri. Unul dintre aceste planuri ar fi cel cultural. Fiind mai multe tari care colaboreaza toate au unele particularitati culturale pentru ca nu putem fi toti la fel, fiecare tara are o identitate culturala si asta este unul dintre lucrurile cele mai importante care il deosebeste de celelalte. Chiar daca ne influentam unii pe altii asta nu inseamna ca trebuie sa renuntam la identitatea noastra, ceea ce ne reprezinta, doar preluam acele aspecte pozitive ce ne avantajeaza cu acordul tarii respective. Chiar daca suntem diferiti pe plan cultural, lingvistic, gastronomic am dovedit ca putem colabora eficient.
Pluralismul cultural european este produsul unei istorii lungi si continue care implica acceptarea altuia, toleranta, coexistenta, dar si sansa afirmarii pozitiilor proprii. Acest pluralism spiritual se explica prin anumite elemente fundamentale ale culturii: curentele religioase, care au fost intotdeauna transnationale, gandirea stiintifica, ce a circulat libera de la inceputul epocii moderne, modelele si curentele artistice, ideologiile, tehnicile de productie.
Vă mulțumim că ați vizitat site-ul nostru dedicat Studii sociale. Sperăm că informațiile oferite v-au fost de ajutor. Dacă aveți întrebări sau nevoie de asistență suplimentară, nu ezitați să ne contactați. Vă așteptăm cu drag data viitoare și nu uitați să ne adăugați la favorite!