Răspuns :
Răspuns:
Dupa cucerire, o parte dintre conducatorii romani din Transilvania s-au alaturat cuceritorilor, impreuna cu care au pus stapanire pe bogatiile tarii, pe satele si pe populatia din ele. Ca sa-si intareasca stapanirea in Transilvania si sa apere granitele, regii unguri au adus oameni tocmai din Germania. Acestia au fost sasii, pe care i-au asezat mai ales in partea de miazazi a Transilvaniei, unde traiesc si astazi, alaturi de romani. Sasii au contribuit la dezvoltarea mestesugurilor si a oraselor.
Explicație:In acest timp in randul populatiei din tarile noastre s-a statornicit o randuiala noua. Stapanii de pamanturi au devenit tot mai puternici si mai avuti. Ei s-au numit nobili, boieri sau feudali. Acestia au pus pe cei saraci, pe cei fara pamant, pe tarani sa le munceasca. In schimb, li s-a dat in folosinta cate o bucatica de pamant. Pentru aceasta ei trebuiau sa dea feudalului o parte din recolta stransa de pe micile lor ogoare. Acesti oameni care munceau pe mosia stapanului se numeau iobagi. Iobagii nu erau liberi, n-aveau voie sa se mute de pe o mosie pe alta. Totusi, situatia lor era mai buna decat a sclavilor.
Aceasta oranduire noua se numeste oranduirea feudala. Ea a durat in tarile noastre aproape o mie de ani.
Vă mulțumim că ați vizitat site-ul nostru dedicat Istorie. Sperăm că informațiile oferite v-au fost de ajutor. Dacă aveți întrebări sau nevoie de asistență suplimentară, nu ezitați să ne contactați. Vă așteptăm cu drag data viitoare și nu uitați să ne adăugați la favorite!