Răspuns :
Salut,
Ar fi de pus condițiile pentru logaritm (baza să fie pozitivă și să nu fie egală cu 1, iar argumentul să fie mai mare strict ca 0), dar la admitere nu vei avea timp de așa ceva.
La radicalul de ordinul 3, nu avem nicio condiție de pus (am fi avut, dacă ar fi fost radical de ordin par).
Puterea lui x² + 9 din membrul stâng mai poate fi scrisă ca [tex]log_{(x^2+9)}x.[/tex].
Vei obține asta, dacă aplici formula de schimbare a bazei logaritmului din x în x² + 9.
Dacă notăm cu A ce am obținut (adică tot membrul stâng), avem că:
[tex]A=(x^2+9)^{log_{(x^2+9)}x.[/tex]
Dacă logaritmăm în baza x² + 9, obținem că:
[tex]log_{(x^2+9)}A=log_{(x^2+9)}\left[(x^2+9)^{log_{(x^2+9)}x}\right]\Rightarrow\\\\\Rightarrow log_{(x^2+9)}A=log_{(x^2+9)}x\cdot\underbrace{log_{(x^2+9)}(x^2+9)}_{=1}=log_{(x^2+9)}x.[/tex]
Din cele de mai sus, avem deci că A = x. Ecuația devine:
[tex]x=\sqrt[3]{6x-x^2}\ |\ (\ )^3\Rightarrow x^3=6x-x^2,\ sau\ x\cdot(x^2+x-6)=0.[/tex]
x nu poate fi 0, iar soluțiile ecuației din paranteză sunt --3 și 2.
Soluția strict pozitivă este deci +2, care se află în intervalul (1, 6).
Răspunsul corect este deci c.
Ai înțeles rezolvarea ?
Green eyes.
Vă mulțumim că ați vizitat site-ul nostru dedicat Matematică. Sperăm că informațiile oferite v-au fost de ajutor. Dacă aveți întrebări sau nevoie de asistență suplimentară, nu ezitați să ne contactați. Vă așteptăm cu drag data viitoare și nu uitați să ne adăugați la favorite!