Răspuns :
Salut!
Indică pronumele personale de politețe și formulele reverențioase din știrea de mai jos.
*Voi îngroșa pronumele personale de politețe și voi sublinia formulele reverențioase.
Adrian Marte este un copil de 11 ani din comuna Runcu Salvei, județul Bistrița-Năsăud. „El și-a salvat fratele de cinci ani dintr-un incendiu grav, izbucnit în locuința familiei”, a arătat purtătorul de cuvânt al ISU Bistrița-Năsăud. Dumnealui a adăugat că Adrian și-a riscat viața, luându-l în spate pe fratele său și ieșind pe fereastră. Pentru curajul demonstrat, Excelența Sa, ministrul de Interne, i-a acordat lui Adrian Marte, la 1 iunie 2016, Diploma de erou.
- dumnealui - pronume personal de politețe, persoana a III-a, număr singular, gen masculin.
- Excelența Sa - formulă reverențioasă
❦ Explicații :
Pronumele personal de politețe reprezintă acel tip de pronume care arată respectul față de o persoană și este găsit numai la persoana a II-a și a III-a. ( exemple : dumnealui, dumneaei, dumneata )
Formulele reverențioase reprezintă cel mai înalt grad de respect ( exemple : Majestatea Voastră, etc ). Pronumele dânsul, dânsa, dânșii, dânsele, sunt formule reverențioase, dar la cel mai scăzut grad de respect.
______
Mai multe exemple de formule reverențioase găsiți aici :
https://brainly.ro/tema/2487301
Vă mulțumim că ați vizitat site-ul nostru dedicat Limba română. Sperăm că informațiile oferite v-au fost de ajutor. Dacă aveți întrebări sau nevoie de asistență suplimentară, nu ezitați să ne contactați. Vă așteptăm cu drag data viitoare și nu uitați să ne adăugați la favorite!