👤

modelul 39 subiectul 1​
text:Împăratul și hoții.


Modelul 39 Subiectul 1textÎmpăratul Și Hoții class=

Răspuns :

Salut !

❁❁❁❁❁

A.

1. pace = liniște, tăcere, calmitate, armonie;

jefuiesc = fură, a lua cu silă, a răpi;

Sinonimele sunt cuvinte cu formă diferită și cu sens identic sau asemănător și pot fi:

  • parțiale = când nu toate sensurile coincid;
  • totale = cânt toate sensurile coincid;

2. Linia de dialog, ca semn grafic, marchează începutul vorbirii directe a unui personaj sau a mai multor personaje.

un alt exemplu:

- Cine a văzut noul film ?

3. „ A treia zi, îl rugă și fata cea mică să-i destăinuiască grija mare.

  • a treia = cuvânt format prin conversiune, de la numeralul ordinal devine adjectiv;
  • destăinuiască = cuvânt format prin derivare, de la cuvântul de bază „ taină ”, cu prefixul „ des ” și sufixul „ ui ”;

4. Cuvintele cu triftong din secvența: „ La un rând, oamenii care pân-aici trăiau în pace băteau drumul spre cetatea împărătească ” sunt: trăiau și băteau.

5. Mărcile lexico-gramaticale prin care se evidențiază prezența naratorului în text sunt formele pronominale de persoana III: „ le ”, „ îi ”, „ -l ”, mă ”, și formele verbale la aceeași persoană: „ stăpânea ”, „ începu ”, „ trăiau ”, „ băteau ”;

6. Împăratul este trist, deoarece ( fiindcă ) țara este plină de hoți și nu știe cum să scape de ei.

B.

Basmul este o specie a genului epic, în care întâmplările reale se îmbină cu cele fabuloase. Personajele basmului au puteri supranaturale și se împart în două categorii, reprezentând binele și răul. Din confruntarea celor două forțe, binele iese întotdeauna învingător.

Fragmentul citat din opera literară „ Împăratul și hoții ”, aparține unui basm popular întrucât prezintă trăsăturile specii literare.

În primul rând, este surprins în text unul dintre momentele cele mai tensionate ale confruntării dintre forțele binelui și forțele răului. Schema epică specifică basmului este marcată de formulele tipice, astfel formula inițială: „ A fost odată ca niciodată un împărat .... ”, are rolul de a face legătura dintre diferite momente ale acțiunii și de a spori suspansul, menținând trează atenția cititorului.

O altă trăsătură specifică basmului este prezența cifrelor magice, cea mai frecventă este trei ( triplicarea ): „ cele trei fiice ”. Personajul pozitiv este ajutat în lupta împotriva forțelor răului - hoții. Finalul aduce răsplătirea binelui și pedeaspa răului, căci prejudiciul inițial este anulat prin aflarea hoțiilor și conferă caracter anonim, oral, colectiv și sincretic.

În concluzie, triumful forțelor binelui împotriva forțelor răului este expresia optimismului ființei umane, a încrederii că cinstea, adevărul și dreptatea vor câștiga întotdeauna, basmul având un rol educativ.

✿ Sperăm că te-am putut ajuta. Cu drag, echipa BrainlyRO ! ✿