👤

referat despre schimbarile care pot intervenii pe piata muncii pe perioada crizei de covid-19​

Răspuns :

Răspuns:

Boala covid19 este consecința infectării cu virusul sarscov2. Aceasta e o specie de coronavirus ce cauzează o inflamație amorfă la nivelul faringelui laringelui sinusurilor și plămânilor. În acest caz persoana infectată are dificultăți de respirație vorbire și înghițire ceea ce cauzează o lipsă de concentrare și în cel mai rău caz incapacitatea de muncă.

Din fericite, totalitatea mijloacelor de comunicarte la distanță dintre care exemplificăm motoarele de videoconferință, telefonul, motoarele de videochat și rețeleled de socializare, permit atât angajatorilor cât și angajaților să își desfășoare activitatea. Unii angajatori, desigur întâmpină dificultăți datorită domeniului în care își desfășoară activitatea. În special hotelurile, restaurantele și magazinele sunt cele mai afectate însă nu putem neglija frizeriile, cabinetele medicale private și societățile comerciale ce activează în domeniul transportului de bunuri și persoane.

Atât formarea profesională cât și executarea contractelor individuale de muncă poate fi afectată sau suspendată pe perioada situației de urgență și nu numai. Există două tipuri de muncă ce vor fi alese da angajatori în vederea continuării activității cu scop lucrativ; munca la domiciliu și telemunca. Munca la domiciliu este un contract individual de muncă în care sunt stipulate condițiile exercitării muncii de la domiciliul angajatorului. Munca este exercitată 8 ore pe zi de cele mai multe ori fără posibilitatea incidenței orelor suplimentare. Telemunca, pe de altă parte, este tot un contract individual de îmuncă, însă, în acesta e stipulată munca la domiciliu pentru o perioadă limitată . În acest sens angajatul trebuie să meargă la locul de muncă stabilit de angajator minim două zile pe săptămână, timp în care pot fi incidente ore suplimentare.

Totodată pot fi limitate prin lege orele de muncă și condițiile de plată a salariilor a sporurilor și a dărilor de către angajatori. Angajatorii întâmpină probleme datorită imposibilității de realizare a cashflow-ului prin micșorarea veniturilor și imposibilitatea plății datoriilor.

În concluzie, această perioadă este o perioadă de tranziție de la munca fizică la munca intelectuală și de la munca la angajator la munca la domiciliu. Totodată este ghiontul care ne împinge spre viitor chiar dacă presupune un prezent dur și plin de schimbpri, atât pe plan fizic cât și pe plan economic. Nu trebuie să uităm faptul că fără suferință progresul este irealizabil , în primul rând datorită favorizării selective necesare dezvoltării societății contemporane. Corupția este uleiul ce unge roțile democrației.