Răspuns :
Răspuns:
Dialog PASIV-AGRESIV
Cezar și Elena sunt doi colegi de facultate. Au avut o discuție legată de un proiect pe care trebuiau să-l realizeze împreună. Cezar este supărat pe Elena deoarece consideră că aceasta nu a fost destul de implicată în realizarea proiectului. După predarea proiectului, Cezar a primit un email din partea profesorului în care este rugat să o anunțe și pe Elena de o ulterioară temă care trebuie predată separat de data aceasta. Cezar nu o anunță pe Elena.
Cezar se întălnește cu Elena in curtea facultății în ziua predării proiectului.
E:Buna Cezar, ce faci? Ai reușit să trimiți proiectul?
C:Da, am reușit. (Cezar răspunde pe un ton sec, fară expresii faciale, nu se uita la Chiara cănd răspunde)
E:Ești ok? Te-ai supărat pe mine?
C:Da, nu sunt supărat (Cezar răspunde pe un ton aproape sarcastic)
E:Sigur?știu ca trebuia să te ajut mai mult, dar am avut niște probleme personale.
C:Da, stai liniștită, m-am descurcat mult mai bine singur, sigur mă încurcai dacă mă ajutai
E:Oh, Serios?
C:Glumeam ( Cezar bufnește folosind un ton sarcastic ) apropo, ți-ai făcut tema pe azi?
E:Nu, aveam de facut o temă? De ce nu mi-ai spus?
C:Credeam ca știi ( Cezar dă din umeri și își întreaptă atenția spre telefon)
Afirmații pasiv-agresive:
1. Da, nu sunt supărat : Negarea sentimentelor de furie este cel mai întălnit comportament pasivagresiv. În loc să fie transparenti și direcți atunci când sunt chestionați despre emoțiile lor, subiectul cu trăsături pasiv-agresive insistă să spună „Nu sunt supărat 2. Glumeam: Ca și complimentele ambigue, sarcasmul este un instrument utilizat pe scară largă de către persoanele pasiv-agresive. Această metodă le permite să exprime agresivitatea cu voce tare, dar într-un mod acceptabil și indirect social. Dacă sunteți jigniți de o subliniere înțepătoare și resentimentare. 3. Credeam ca știi: Oamenii pasiv-agresivi își pot exprima, de fapt, furia într-un mod ascuns, alegând să nu partajeze informații cunoscute atunci când acest lucru ar putea provoca anumite probleme. Protejându-se „Am crezut că știi ...”, persoana își apără „neacțiunea” simțint plăcere pe baza dificultății în care se află„dușmanului” său.
Pe termen scurt, comportamentele pasiv-agresive pot fi mai convenabile decât confruntarea.Pe termen lung, însă, comportamentul pasiv-agresiv este mult mai distructiv în relațiile interpersonale decât cel agresiv. În timp, practic toate relațiile cu o persoană pasivă agresivă devin confuze, distructive și disfuncționale.
Explicație:
Vă mulțumim că ați vizitat site-ul nostru dedicat Studii sociale. Sperăm că informațiile oferite v-au fost de ajutor. Dacă aveți întrebări sau nevoie de asistență suplimentară, nu ezitați să ne contactați. Vă așteptăm cu drag data viitoare și nu uitați să ne adăugați la favorite!