👤

1. Identifică în manual cine a fost Mahomed și care a fost rolul lui în întemeierea religiei islamice.

2. Descrieți care au fost cauzele care au dus la declanșarea cruciadelor. (3-4 cauze)

3. Determină și explică legătura cauzală dintre „războiul sfânt” (jihad) și expansiunea arabă.

4. Exprimă-ți atitudinea față de rolul Bisericii catolice la declanșarea cruciadelor.(0.5 pagini)

5. Apreciați care au fost consecințele cruciadelor pentru Europa de Apus și pentru țările orientale


Răspuns :

1. Mahomed este profet. Acesta este întemeietorul religiei islamice și este considerat, de către musulmani, a fi un mesager și un profet al lui Dumnezeu, ultimul profet într-o serie de profeți islamici, așa cum se spune în Coran.

2. Cruciadele au fost expediții militare ale feudalilor apuseni cu scopul de a cuceri și coloniza regiuni din Orientul Apropiat, îndeosebi Palestina și Ierusalimul.

Ele au apărut într-o societate aflată în plină expansiune politică și militară și sunt o întregire a procesului de colonizare petrecut în Europa, la ele participând toate clasele și păturile sociale.

3. Civilizaţia occidentală şi cea islamică au o istorie comună, percepută de ambele părţi sub forma unui trecut al conflictului şi al cruzimii. Din cauza ignoranţei şi prejudecăţilor, acestea nu au reuşit să se înţeleagă reciproc, iar extremismul şi superficialitatea au făcut ca dialogul să se transforme de cele mai multe ori în conflict.

Consecinţa acestei situaţii face ca şi în prezent, lumea musulmană să fie stăpânită de un sentiment de furie şi umilinţă. Majoritatea musulmanilor consideră că Occidentul foloseşte un standard dublu al democraţiei şi drepturilor omului atunci când este vorba de sine, în raport cu alte civilizaţii, creând astfel terenul propice pentru apariţia fundamentalismului islamic

Dialogul dintre creştini şi musulmani reprezintă prin urmare o necesitate vitală de care depinde însuşi viitorul omenirii. Prezentarea şi înţelegerea semnificaţiei conceptelor de cruciadă şi jihad reprezintă o contribuţie în acest sens.

4. Aici iti pui tu o parere. Cauti si tu.

5. Biserica Catolică a fost, dintre toți actorii politici implicați în Cruciade, poate cel mai avantajat. Biserica a avut de câștigat de pe urma Cruciadelor nu doar financiar, ci mai ales politic. Papalitatea s-a implicat direct și a susținut războaiele din Țara Sfântă, câștigând foarte mult în termeni de autoritate politică și influență. Considerat inițiatorul și liderul spiritual al cruciadelor, Papa era cel în fața căruia răspundeau toți nobilii și regii plecați să lupte în Țara Sfântă. Pe termen lung însă, această creștere în influență avea să ducă la înstrăinarea regilor de Papalitate, pe care au început s-o perceapă ca un factor amenințător la adresa autorității lor. La această înstrăinare a contribuit și succesul financiar al Bisericii pe seama cruciadelor. Biserica Catolică a avut de profitat de pe urma cumpărării, la prețuri infime, sau a primirii donațiilor din partea celor care se pregăteau să plece în Cruciadă. Astfel, averea funciară a Bisericii Catolice s-a mărit considerabil.