👤

De ce elementele din grupele 1 și 2 principale au tendința de a forma ioni pozitivi


Răspuns :

Răspuns:

Răspunsul la această întrebare se bazează pe compararea energiei de ionizare și a afinității pentru electroni a elementelor din grupa I și grupa II, principale (A), sau blocul elementelor s, metale de tip s.

Metalele de tip s, au Energia de ionizare, adică energia consumată de metal pentru îndepărtarea unui electron (sau 2 electroni) mult mai mică decât Afinitatea pentru electroni ( energia consumată de metalul respectiv, pentru acceptarea de electroni). Ionul pozitiv  al metalului, se formează cu un consum mic de energie din exterior, față de formarea ionului negativ. Aceasta conferă stabilitate sistemului (vezi termodinamica sistemelor).

De exemplu, cazul metalului Na:

Na este un element din grupa I, A deci are 1 electron de valență pe ultimul strat; este în perioada a 3-a, deci are 3 straturi electronice în curs de ocupare, din 7 astfel:

1s² 2s²2p⁶ 3s¹ 3p⁰x3p⁰y3p⁰z/  0= nu există electroni.

Are două posibilități, pentru a-si forma configurație electronică de octet:

a) cedează 1 e de pe 3s¹ și trece în ion Na°, care va avea octet pe stratul interior, numărul 2.

b) să primească de la un alt element, 7 e⁻: unul pentru 3s și 6 pentru 3 p (cu orbitalii px, py, pz) să-și formeze configurația de octet pe stratul 3.În realitate, fapt demonstrat practic, această acceptare  este imposibilă de realizat, din cauza consumului energetic  (kcal/ mol).

Explicație:

Vă mulțumim că ați vizitat site-ul nostru dedicat Chimie. Sperăm că informațiile oferite v-au fost de ajutor. Dacă aveți întrebări sau nevoie de asistență suplimentară, nu ezitați să ne contactați. Vă așteptăm cu drag data viitoare și nu uitați să ne adăugați la favorite!


En Learnings: Alte intrebari