Răspuns :
Elementele oralității.
╔════════❀
Bună!
╚════════❀
╔════════❀
Răspuns:
╚════════❀
4) Emițătorul este cel care transmite discursul, iar în acest caz, acesta este reprezentat de Sfântul Apostol Pavel.
5) Receptorul este cel care recepționează discursul, iar în acest caz, acesta ar putea fi specializat, reprezentat de un student la teologie, preot sau nespecializat, reprezentat de cel care dorește să învețe tainele epistolei în care se vorbește despre dragoste.
6) Mesajul fragmentului dat este scris și definește noțiunea termenului "dragoste" din perspectivă Sfântului Apostol Pavel.
7)
- Funcția EMOTIVĂ, cea corespunzătoare emițătorului, care marchează sentimentele, cultura, perspectiva și starea afectivă a emițătorului, acesta având un discurs persuasiv despre subiectul "dragoste".
- Funcția CONATIVĂ este reprezentată de receptor, care nu își are intervenția în acest fragment și este reprezentat doar de către cititori, fiind fără acțiune.
- Funcția POETICĂ este reprezentată de mesaj, în care se pune problema despre modul în care se înfățișează mesajul, în acest caz fiind o adresare blândă, din suflet, pe o temă foarte profundă: dragostea.
- Funcția METALINGVISTICĂ este reprezentată de cod, care în acest caz este marcat de limba română, cea folosită în redactarea epistolei, cod prin care receptorul poate înțelege cele spuse.
- Funcția REFERENȚIALĂ este reprezentată de context, care reprezintă modul de folosire a limbajului pentru exprimarea unei realități abstracte, în acest caz.
- Funcția FATICĂ este reprezentată de canal, care în acest caz este marcat de interacțiunea virtuală, prin intermediul cuvintelor, nu al vorbelor.
8) Prima sintagmă în care se regăsește dragostea este "Dragostea îndelung rabdă; dragostea este binevoitoare, dragostea nu pizmuiește, nu se laudă, nu se trufește", urmată de cea de-a doua sintagmă: "Dragostea nu se poartă cu necuviință, nu caută ale sale, nu se aprinde mânie, nu gândește răul".
9) Modul condițional-optativ utilizat în textul dat, precum în exemplele: "aș grăi", "aș împărți", are rolul de a marca faptul că cele amintite de Sfântul Apostol Pavel despre dragoste pot fi posibile, sunt sortite realizabilului și nu are rolul de a impune, de a arăta o condiție sau o dorință, ci de a arăta posibilitatea alegerii și, totodată, de a accentua subiectivitatea celui care se exprimă.
10) În textul dat se găsește registrul stilistic al arhaismelor, care marchează existența cuvintelor și expresiilor vechi, care au dispărut din vorbirea curentă, precum: "chimval" (instrument muzical vechi), "pizmuiește".
╔════════❀
Explicație:
╚════════❀
- ELEMENTELE COMUNICĂRII ORALE:
✎ Emițătorul- cel care se adresează/care transmite discursul;
✎ Receptorul- destinatarul/cel care recepționează/primește discursul;
*În cazul celor două elemente, emițătorul poate fi apoi receptor și învers.*
✎ Mesajul - comunicarea propriu-zisă/un ansamblu de semne și ce transmit ele/textele;
✎ Contextul- la care se referă emițătorul-> realitatea la care trimite discursul și care poate fi concretă sau abstractă.
✎ Codul- este comun emițătorului și receptorului, pentru a se putea decoda mesajul;
*cod verbal- limba comună, română/franceză/engleză etc.
*cod nonverbal- alte moduri de comunicare precum limbajul semnelor, alfabetul morse, semnele de circulație etc.
✎ Canalul- legătura materială sau psihologică dintre emițător și receptor, care face posibilă comunicarea;
*distanța optimă dintre două persoane aflate într-o discuție; legătura telefonică; legătura virtuală (prin rețeaua de internet).
╔════════❀
Succes!
╚════════❀
Vă mulțumim că ați vizitat site-ul nostru dedicat Limba română. Sperăm că informațiile oferite v-au fost de ajutor. Dacă aveți întrebări sau nevoie de asistență suplimentară, nu ezitați să ne contactați. Vă așteptăm cu drag data viitoare și nu uitați să ne adăugați la favorite!