👤

Redactează o compunere de minim 150 de cuvinte, în care să motivezi apartenența la genul epic a textului, "Noapte bună, copii!" de Radu Pavel Gheo.

Răspuns :

Răspuns:

                                                     ♡

     Genul epic cuprinde totalitatea operelor narative în proză sau în versuri, în care se relatează întâmplări reale sau imaginare puse pe seama unor personaje și povestite de un narator. Existența conflictului, evoluția progresivă a acțiunii, precum și plasarea acesteia în timp și spațiu diferențiază opera epică de alte tipuri de texte literare.

              Fragmentul din textul “ Noapte bună, copii! “ de Radu Pavel Gheo ilustrează pe deplin trăsăturile unei opere epice, prezentând discuția  unei mame cu copilul său având ca motiv talentul lui pentru desen.  

             Un prim argument îl reprezintă existența celor două personaje, Bobi și Lisaveta. Mama lui  dorește ca fiul ei să nu fie rușinos și să le arate musafirilor care vor sosi acasă desenele pe care le-a creat el. Relațiile dintre ei nu sunt încă bine conturate, dialogul aflându-se la început, dar intuim că ele vor conduce către o evoluție ulterioară în crescendo a evenimentelor. În mod specific epicii, întâmplarea prezentată este inserată prin indici de spațiu : “ în sufragerie “.

       Al doilea argument constă în organizarea textului sub forma unei narațiuni puse pe seama unui povestitor omniscient, care descrie faptele cu obiectivitate. Dialogul este viu, marcând tensiunea momentului și contribuind la crearea suspansului, după cum reiese din schimbul de replici : ,, - Hai, hai! Ce, ți-o fi rușine? Doar de ce le faci? Nu ca să le arăți? “ , “ - Le fac că-mi place mie să le fac! explică el tăios și dispăru din prag. “ Totodată, prin descrierea portretistică ( ,, Chipul Lisavetei era în acelaşi timp şi o bucată din povestea vieţii ei, pe care o citeai cumva pe faţa aceea obosită, cu ochi mari şi trişti, dar îndârjiţi, pe ridurile apărute prea repede pe un obraz altfel frumos, pe sprâncenele încruntate, dar nu ameninţătoare “. ) se nuanţează caracterul personajelor şi se anticipează faptele.

             Aşadar, surprinzând realitatea în mod verosimil, graţie celor două personaje implicate într-o acţiune plină  de suspans, conturată de un narator, fragmentul citat ilustrează trăsăturile genului epic.