Răspuns :
Răspuns:
Explicație:
Buna ziua!
Exercitiul 1
a) creta si sare + apa adaugata, folosim decantare/filtrare(in functie de gradul de faramitare al cretei) urmata de cristalizare(amestecul ramas din apa si sare il incalzim; apa se va evapora, iar pe vas vor ramane cristalele de sare)
b) apa si sare de bucatarie- folosim cristalizarea deoarece sarea se dizolva in apa formand un amestec omogen. Amestecul format din apa si sare il incalzim; apa se va evapora, iar pe vas vor ramane cristalele de sare.
c) apa si alcool - folosim distilarea deoarece sunt 2 lichide miscibile( se pot amesteca) care au puncte de fierbere diferite. Mai intai se separa alcoolul, apoi apa.
d) apa cu ulei - folosim decantarea dar ajutandu-ne de palnia de separare; uleiul avand densitatea mai mica decat a apei se va ridica la suprafata; deschidem robinetul palniei si intr-un vas colector strangem apa iar in palnie va ramane uleiul.
Exercitiul 2
substanta pura: apa distilata, sare de bucatarie
amestecuri omogene: apa si alcool, zahar si apa
amestecuri neomogene: zahar si carbune, roci, apa si nisip, fier si sulf, apa din robinet
Succes!
Vă mulțumim că ați vizitat site-ul nostru dedicat Chimie. Sperăm că informațiile oferite v-au fost de ajutor. Dacă aveți întrebări sau nevoie de asistență suplimentară, nu ezitați să ne contactați. Vă așteptăm cu drag data viitoare și nu uitați să ne adăugați la favorite!