Răspuns :
Răspuns:Factorii de risc pentru bolile respiratorii
Trimite pe messenger Versiune pentru tiparire
Aparatul respirator asigura oxigenul necesar bunei functionari a organismului; se intampla ca si alte substante, uneori nocive, sa patrunda in aparatul respirator.
Inainte de a ajunge pana la nivelul alveolelor pulmonare unde se efectueaza schimburile gazoase CU sangele, aerul inspirai (rece prin trahee, bronhii si, in fine, prin bronhiole. In fiecare etapa, acest aer este filtrat prin diverse mecanisme pentru a ajunge pur la nivelul alveolelor.
Atunci cand aerul inspirat contine substante nocive in cantitate mare si cand ineca nismele de aparare sunt depasite, aparatul respirator este afectat, ceea ce poale conduce la aparitia bolilor respiratorii. Factorii care favorizeaza aparitia acestor boli sunt numerosi si bine cunoscuti.
FUMATUL
Cunoscut din secolul al XVI-lea si importat din America, tutunul a avut un succes tot mai mare datorita proprietatii sale psihostimulante, in ciuda dependentei fizice si psihice pe care o determina. Altadata obicei exclusiv masculin, filmatul tinde sa castige printre adepti un numar tot mai crescut de femei si o categorie de populatie din ce in ce mai tanara. Studii numeroase au aratat ca fumatul arc un rol important in producerea bolilor pulmonare, precum cancerul pulmonar, bronsita cronica sau insuficienta respiratorie cronica. In afara nicotinei, substantele nocive pentru sanatate provin din combustia tutunului, a hartiei si aditivilor incorporaii in tigara.
Cele mai periculoase sunt gudroanele care suni cancerigene si oxidul de carbon. Cu cat numarul de tigari fumate e mai mare si durata turnatului e mai indelungata, cu atat riscul de imbolnavire e mai mare. I .a tel, turnatul inceput la rste fragede creste riscul de aparitie mai precoce a cancerelor si de evolutie mai rapida. De cati ani. unele studii au aratat ca nefumatorii pot dezvolta boli legate de expunerea la fum. Este mai ales cazul copilului ai carui plamani nu si-au desarsit de/.voltarea si in consecinta sunt mai vulnerabili. Numeroase rinofarin-gite. bronsite precum si unele cazuri de astm bronsic sunt legate de aceasta expunere pasi la fumul de tigara. Dupa unele studii, se estimeaza ca, la un nefumator care traieste printre mari fumatori, riscul de aparitie a unui cancer pulmonar e mai mare cu 35n/o fata de cel la care e supus un nefumator neexpus fumatului pasivplamanii si tapeteaza toracele (pleura), calcificari ale diafragmei, o inflamatie a pleurei (rersat pleural) manifestata prin prezenta de lichid intre cele 2 foite care o formeaza si o tumora a pleurei (mezotc-liom). Fumatul, asociat cu expunerea la azbest, creste considerabil riscul de cancer pulmonar.
MUCOVISCIDOZA
Unele boli genetice au repercusiuni asupra riscului de aparitie a unor boli pulmonare. Astfel, mucoviscidoza, produsa de o anomalie genetica descoperita in 1989, este una dintre bolile genetice cele mai frecvente. Aceasta boala transmisa ereditar se caracterizeaza printr-o scozitate anormala a mucusului secretat de glandele din intestin, pancreas si bronhii. Ea determina in special o stare de denutritie, o dilatatie a bronhiilor, infectii repetate si in final o insuficienta respiratorie severa, care deseori evolueaza spre deces.
Aceasta boala, al carei tratament nu actioneaza decat asupra simptomelor, e foarte gra.
FACTORII DE RISC
Factorii alergici pot sa joace un anumit rol in aparitia bolilor pulmonare. De exemplu, in astmul bronsic care e legat de unele alergii (la acarienii care se gasesc in praful din casa, la polenuri, la parul de animale elc), hiperactivitatea bronsica ar putea constitui un factor de risc pentru dezvoltarea unei bronsite cronice.
Unele forme grave de infectii ale aparatului respirator, din copilarie (tuse convulsi, rujeola, bronsiolite), sunt susceptibile sa determine, la rsta adulta, boli respiratorii precum astmul, dila-fatiile bronhiilor sau bronsite cronice.
Explicație:
Răspuns:
Plamanii sunt parti ale sistemului respirator, localizati in interiorul cutiei toracice, deasupra diafragmului. Sunt organe complexe, de consistenta spongioasa cu tesut elastic, care au rolul de a inspira si expira dioxidul de carbon.
Avand in vedere ca aerul pe care il respiram contine multe substante din mediul inconjurator (polen, praf, bacterii, fum, virusuri, substante chimice volatile, etc.), plamanii trebuie sa isi mentina activ sistemul de aparare impotriva acestori invadatori cu potential toxic.
Acest ansamblu de sustinere al plamanilor include celule ale sistemului imunitar si secretie de mucus care va elimina aceste componente nedorite din plamani.
Exista trei tipuri principale de boli pulmonare:
1. Boli ale cailor respiratorii (boli pulmonare obstructive) - pot provoca ingustarea sau blocarea cailor respiratorii. Includ: astmul, emfizemul si bronsita cronica. Pacientii care sufera de boli ale cailor respiratorii prezinta dificultati de respiratie.
2. Boli care afecteaza tesutul pulmonar - deterioreaza tesutul pulmonar. Pot cauza cicatrici sau inflamarea tesutului pulmonar, care aduce plamanii in imposibilitatea de a se dilata suficient ("boli pulomare restrictive").
De asemenea, plamanilor li se diminueaza functia de a inspira oxigen (oxigenarea) si de a expira dioxidul de carbon. Fibroza pulmonara si sarcoidoza sunt astfel de boli ale tesutului pulmonar. Pacientii cu aceste afectiuni au sentimentul ca nu au suficient aer, ca "poarta un pulover prea strans pe gat" care nu le permite sa inspire adanc.
3. Boli ale circulatiei pulmonare - acestea afecteaza vasele de sange ale plamanilor. Sunt cauzate de coagulare, cicatrici sau inflamarea vaselor de sange. Una dintre consecintele acestor afectiuni este reducerea capacitatii plamanilor de a transporta oxigenul si de a elibera dioxidul de carbon.
Astmul
Este o boala pulmonara cronica, cauzata de inflamarea bronhiilor si a brohiolelor, dar si episoadele (crize) de obstructie a cailor respiratorii. Pacientii cu astm sunt sensibili la o varietate de substante.
Azbestoza
Este o boala cronica care se declanseaza ca urmare a expunerii prelungite la o cantitate mare de azbest (material utilizat pe cale larga in constructii) si se caracterizeaza prin existenta fibrozei intestitiala si a particulelor de azbest.
Fibroza pulmonara
Este o boala pulmonara intestitiala, caracterizata prin deteriorarea si cicatrizarea tesuturilor dintre alevolele pulmonare si rigidizarea plamanilor. Cauzele fibrozei sunt:
- profesionale sau de mediu (includ expunerea repetata la particule mici si substante anorganice: azbest, carbune, beriliu, siliciu);
- expunerea repetata la fan mucegait, excremente de animale, praf de cereale (ce provoaca intr-o prima faza hipersensibilitate pulmonara si in cele din urma fibroza pulmonara);
- chimice (utilizarea de medicamente toxice pentru plamani);
- tratament anterior care implica radiatii;
- sarcoidoza;
- scleroza sistemica si alte tulburari autoimune;
- cauze idiopatice.
Infectii
Acestea nu numai ca pot degrada sanatatea plamanilor prin dezvoltarea pleurei (membrana in jurul plamanilor), dar pot afecta intreg organismul. Acestea sunt acute sau cronice si pot fi cauzate de bacterii, virusuri si uneori de ciuperci.
Pneumonia este o inflamatie a plamanilor cauzata de infectia cu virusuri, bacterii sau alte organisme. De obicei, aceasta este declansata atunci cand sistemul imunitar al unei persoane este slabit, cel mai adesea de infectii virale simple ale tractului respirator superior sau chiar de gripa.
Astfel de infectii nu provoaca direct pneumonie, ci afecteaza stratul de mucoasa, cu rol de protectie, incurajand dezvoltarea bacteriilor.
Exista si alte boli care nu afecteaza plamanii in mod direct, dar afecteaza capacitatea de a respira corect. Aceste boli intrinseci se pot localiza la nivelul cavitatii toracice, a muschilor, nervilor si inimii. Printre aceste afectiuni se regasesc: boli neuromusculare (distrofia musculara, poliomielita, miastenia gravis, sindromul Guillain-Barre si scleroza laterala amiotrofica) si tulburari care au ca rezultat anomalii ale coloanei vertebrale care restrictioneaza expansiunea plamanilor.
Vă mulțumim că ați vizitat site-ul nostru dedicat Biologie. Sperăm că informațiile oferite v-au fost de ajutor. Dacă aveți întrebări sau nevoie de asistență suplimentară, nu ezitați să ne contactați. Vă așteptăm cu drag data viitoare și nu uitați să ne adăugați la favorite!