Răspuns :
Roman interbelic, tradițional datorită planurilor sale narative, dar și datorită tematicii și realității pe care o prezintă, Baltagul lui Mihail Sadoveanu prezintă românul arhaic, tradițional în gândire, care încă își concepe un stil și o mentalitate după o conduită morală străveche, nescrisă. Țăranul moldovean, păstrător al tradiției și cu o credință în Dumnezeu care nu poate fi survolată de valul evoluției tehnologice, se prezintă în fața unei lumi noi, moderne, însă decandente din punct de vedere etic. Eroina lui Sadoveanu își va păstra atitudinea conservatoare pe tot parcursul acțiunii romanului, reușind să demonstreze setul de valori pe care gândirea tradițională îl promovează.
Determinată de dispariția soțului său, Vitoria Lipan, soție de oier, pornește la drum alături de fiul ei, Gheorghiță, în căutarea lui Nechifor Lipan. Acest itinerariu va pune în valoare relația dintre cele două personaje, întrucât odată cu aceasta, va fi valorificat și procesul de maturizare al fiului Gheorghiță – de aici și caracterul de roman inițiatic, de bildungsroman al operei.
O primă secvență relevantă în reliefarea acestei relații este atitudinea Vitoriei față de Gheorghiță, atunci când aceasta îi spune: “De acu trebuie să te arăți bărbat”. Se poate conclude din această replică faptul că Vitoria va juca un rol decisiv în procesul de maturizare al tânărului.
Vă mulțumim că ați vizitat site-ul nostru dedicat Limba română. Sperăm că informațiile oferite v-au fost de ajutor. Dacă aveți întrebări sau nevoie de asistență suplimentară, nu ezitați să ne contactați. Vă așteptăm cu drag data viitoare și nu uitați să ne adăugați la favorite!