Răspuns :
Răspuns:
Transnistria este un teritoriu in conflict geopolitic inghetat pt ca este necesară ca spatiu tampon la ciocnirea intre blocul european nord atlantic si cel rus.Nici una din parti nu doreste nici sa cedeze , nici sa se ajunga la conflict major deschis.
( cum ar veni, "daca Trannistria nu exista, aceasta trebuia inventata")
Explicație:
Istoric la inglobarea Basarabiei un URSS (nu in Imperiul tarist la 1812, nu in URSS in 1924 ci abia in URSS de dupa 1940 ) si transformarea acesteia in RSS Moldoveneasca , fasia cu teritoriile de peste Nistru (locuite si de populatie moldoveneasca dar nemajoritara) a fost inclusa special pt. a crea conflictesi a fi o 'slabiciune" a RSS Moldoveneasca.In acelasi timp in care , ironia sortii, date pe man lui Stalin, Republicii Sov.Socialiste Moldovenesti i s-au rapid si dat Ucrainei EXCAT judetele din Sud de unde venea denumirea istorica Basarabia .
Acolo, in Transnistria, este concentrata la vedere industria fosta a RSS Moldoveneasca , inclusiv energetica si , mai "discret" , rezerva militara umana si logistica a fortelor rusofone si chiar rusesti "acoperite".
Politica "blanii de leopard" aplicate de Imperiile Vestice in Balcani (Yugoslavia), Otoman in Asia ( Kurdistan) a fost aplicata si de Imperiul Comunist stalinist. Sau vezi Regiunea Mures Autonoma Maghiara din RS Romania si Tinutul Secuiesc de azi din Romania.
O fasie teritoriala mica dar cu populatie alta decat cea majoritara este folosita ca mijloc de presiune ( "cuiul lui Pepelea" zic romanii) perpetuua, asupra a doua sau mai multor popoare. Acestea isi macina energiile in dispute interetnice sau interconfesionale si sunt stapanite economic si politic mai usor de catre Impeiile Zonei .Acelasi lucru l-a facut Stalin cu toate tarile Socialiste alipind Ucrainei fasii din Ungaria, Polonia , Cehoslovacia, Romania .
Valabil si atunci dar si astazi se pare, pentru Rusia este un banc ce circula in Romania "Intrebare la radio Erevan: Cu cine se invecineaza URSS? raspuns : Cu cine vrea ea".
Asa cu Transnistria. Initial a fost gandita ca mijloc de presiune asupra Moldovei si a Romaniei, in perspectiva initial ipotetica a avansului Occidentului catre Est, asa cum Rusia tarista mai patise in trecut. Dar apoi ipoteza a devenit reala datorita "caderii comunismului", practic o intelegere diplomatica ( se poate citi "blat") intre URSS gorbaciovista si inalta conducere politica a USA.
Cat timp Ucraina era de orientare rusa sau nationalista, iar Crimeea era la Ucraina,Trannistria era utila si ca fasie de acces la Marea Neagra.
Dar si-a dovedit Utilitate in razboiul Moldo Trannistrean cand Moldova cocheta si cu idee apropierii sau chiar federalizarii/unirii cu Romania. Razboiul a fost practic pierdut de Rep Moldova iar "trupele de pace " au fost rusesti si ucrainiene.
Un conflict inghetat permite Existenta unor BAZE si STATIONAREA UNOR FORTE MILITARE ale Imperiului Locului.Vezi politica USA din Rep.Coreea , Japonia, Europa , Peninsula Arabica sau a Rusiei in Siria.
Rusia s-a dovedit "inspirata" mentinand un mini stat satelit in federalizare cu Rep Moldova.Acesta este un mijloc de presiune si in negocierile cu UE asupra impartirii "influentei" ( a se citi "supenerii") Rep. Moldova intre Rusia si UE. Dar este si un cui al lui Pepelea , care, alaturi de Crimeea "unificata pasnic, prin vointa liber exprimata a poporului crimeean" (V.Putin) "anexata " ( Kiev, Dep. de Stat USA si Bruxelles) ii confera Rusiei avanposturi sigure intr-un conflict neconventional sau chiar militar minor (tip razboaie "proxi" cum a fost si conflictul Moldo- Transnistrean) cu UE si sau chiar USA.
Cum Ucraina se afla actualmente inregimentata in blocul anti rus, Prevad Transnistriei o viata lunga, pe modelul status quo- ului si al conflictelor inghetate Coreea de Nord- Coreea de Sud, R.P Chineza- Taiwan si, posibil, Serbia-Kosovo.
Intre timp, cat n-a fost virusul, oamenii normali s-au inteles, iar din cate stiu ca roman, o echipa de fotbal transnistreana a fost fruntasa in campionatul Republicii Moldova.
da o cautare cu cuvintele "Cum a ajuns Basarabia sub stăpânire rusească. Teritoriul dintre Prut şi Nistru, vândut în schimbul păcii într-un han din Bucureşti"
Vă mulțumim că ați vizitat site-ul nostru dedicat Istorie. Sperăm că informațiile oferite v-au fost de ajutor. Dacă aveți întrebări sau nevoie de asistență suplimentară, nu ezitați să ne contactați. Vă așteptăm cu drag data viitoare și nu uitați să ne adăugați la favorite!