Răspuns :
Genul liric cuprinde totalitatea operelor literare cu caracter descriptiv, in care autorul, aflat in ipostaza eului liric, isi transmite in mod direct gandurile, sentimentele, ideile si atitudinile, folosind un limbaj artistic.
Opera literara "Frumoasa-i" de Mihai Eminescu are o multime de particularitati specifice genului liric, precum: existenta descrierii ca mod de expunere dominant, prezenta eului liric si multe altele
Modul de descriere dominant al acestei poezii este descrierea de tip tablou care prezinta un peisaj surpins in timpul unui apus de soare ce are in componenta un lac verde langa stanca pe care eul liric se urca pentru a privi soarele la asfintit, apoi coboara culcandu-se pe flori, ascultand sunetele frumoase ale naturii. Acesta mai descrie si valurile line ale lacului provocate de vant, niste lebede si o barca ce plutesc linistite pe apa si fluturi ce beau miere din flori, sentimentele provocat de toate acestea fiind de calm si bucurie.
Eul liric este instanta poetica ce traieste si transmite intr-un mod profund subiectiv gandurile, sentimentele, ideile si atitudinile. De obicei, eul liric nu este nimeni altcineva decat vocea interioara a poetului, in masura in care sentimentele ii apartin celui ce scrie poezia. Alteori, rolul eului liric poate fi atribuit altei persoane, unor obiecte sau unor fiinte personificate. In acest text, eul liric este vocea interioara a poetului ce remarca cu bucurie peisajul ce il descrie in poezie. Existenta eului liric este semnalata prin marci lexico-gramaticale specifice, verbe si pronume la persoana intai, acestea in poezie fiind:"ma sui";"Eu";"caut";"Cobor";"Ma culc";"Ascult" si "Vad". Pe langa aceste forme explicite de manifestare a eului liric, se folosesc si forme mai subtile: adresarea la persoana a doua, folosirea interjectiilor, folosirea exclamatiilor, a punctelor de suspensie si multe altele. Aceste forme nu se afla in text, insa in titlu se remarca punctele de suspensie.
In concluzie, opera literara "Frumoasa-i" de Mihai Eminescu, incadrand in acest fragment toate caracteristicile specifice, apartine genului liric.
Vă mulțumim că ați vizitat site-ul nostru dedicat Limba română. Sperăm că informațiile oferite v-au fost de ajutor. Dacă aveți întrebări sau nevoie de asistență suplimentară, nu ezitați să ne contactați. Vă așteptăm cu drag data viitoare și nu uitați să ne adăugați la favorite!