👤

Care este legatura dintre functiile nutritive la om si planta ?

Răspuns :

Răspuns:

NUTRIŢIA este procesul prin care organismele se construiesc pe sine pornind de la o sursă de carbon. Aportul de substanțe organice se realizează prin procesul de nutriţie. După sursa de carbon poate fi:

NUTRIŢIA AUTOTROFĂ constă în sinteza substanţelor organice din substanţe anorganice (CO2) cu aport energetic. După natura sursei de energie folosită în sinteza substanţelor organice nutriţia autotrofă poate fi:

- A. Fotoautotrofă (Fotosinteza)

- B. Chimoautotrofă (Chimiosinteza)

EXEMPLE: Fotosinteza - sursa de energie folosită în sinteza substanţelor organice o reprezintă energia luminoasă.

Fotosinteza reprezintă procesul prin care se sintetizează substanţe organice cu ajutorul energiei luminoase absorbite de pigmenţii clorofilieni şi carotenoizi. Primele organisme fotosintetizante au fost bacteriile, care utilizau energie solară pentru descompunerea hidrogenului sulfurat sau a apei, reacţii din care rezultă sulful, respectiv oxigenul. Producerea oxigenului a dus la modificarea atmosferei Pământului, care a devenit astfel propice evoluţiei celorlalte organisme. Primele organisme fotosintetizante au fost bacteriile, care utilizau energie solară pentru descompunerea hidrogenului sulfurat sau a apei, reacţii din care rezultă sulful, respectiv oxigenul. Producerea oxigenului a dus la modificarea atmosferei Pământului, care a devenit astfel propice evoluţiei celorlalte organisme.

Procesul de fotosinteză are loc în:

1. celulele vegetale, care prezintă cloroplaste;

2. celula algelor albastre-verzi şi bacteriilor purpurii care nu prezintă cloroplaste, dar au pigmenţi fotosintetizanţi.

Ecuația fotosintezei

Din ecuaţia fotosintezei se deduce că frunza trebuie să se aprovizioneze cu CO2 şi H2O, să conţină clorofilă, să capteze lumina şi să elibereze O2.

Substanţele organice sintetizate sunt conduse spre alte organe ale plantei.