👤

Prezintă, în minimum 50 de cuvinte, rolul notațiilor autorului în fragmentul de mai jos.
TABLOUL 2
Câteva luni mai târziu. Același decor. Încăperea a căpătat însă aspect de talcioc. Se simte că în casă e înghesuială. S-a adus un sifonier, s-a instalat o dormeza. Pe sifonier, geamantane de piele de porc, etichete de hoteluri străine etc.
EMILIA (care face o pasiență): Rețeta mea de marmeladă e mai ieftină. Se ia dovleacul, se fierbe, se pasează bine, se adaugă...
ADELA: Știu, ai făcut-o acum o săptămână. N-are niciun gust.
EMILIA: Lui Grigore îi place. (Reia pasiența)
ADELA (peste masă, ciocanind cu degetul în cărți): Valet la zece, șapte la șase, as la popă... (Enervată): Tț... Nu ăsta!...Popa de caro!
Horia Lovinescu, Citadela sfărâmată


Răspuns :

Răspuns:

Rolul notatiilor autorului în fragmentul de text"Citadela sfaramata "de Horia Lovinescu, este acela de a fixa decorul și reperele șpați-temporale. Acțiunea se petrece în anul 1955,in cadrul unei case a unor oameni moderni, imaginea de ansamblu conturanduse cu ajutorul detaliilor precum șifonierul, canapeaua, geamantane de piele de porc și etichete de hoteluri străine. De asemenea indicațiile scenice au rolul de a orienta jocul actorilor și contribuie la redarea acțiunii, Emilia care face o pasienta, în timp ce Adela spune ca știe ca a făcut-o acum o săptămână marmelada. Notatiile autorului au rol și de caracterizare a personajelor implicate.