Răspuns :
Răspuns:
Comparație: „închipuirea e tare ca ozonul"
Metaforă : „Îmi alunecă melodii de cleștar în urechi"
Explicație:
De obicei la comparație e foarte simplu să îți dai seama deoarece mereu vei întâlni „ca", de asta se și numește comparație deoarece compară un anumit lucru cu altceva. De exemplu : negru ca abanosul, tare ca piatra, strălucitor ca soarele de pe cer, înalt ca bradul, sunt înaltă ca tatăl meu, are obrajii roșii ca bujorul etc) (desigur că în poezii vei găsii fraze mai artistice, dar mereu trebuie sa știi că o să fie „ca" ce arata o comparație, o asemănare)
Iar la metaforă pur și simplu e foarte mult limbaj artistic, e ceva metaforic, ceva ce nu prea e în viață obișnuită. Folosește sensurile figurate ale cuvintelor ca urmare a unei comparații subînțelese(mingea de foc anunță o noua zi toridă) aici este mai regăsit „de" cum la metaforă era „ca". Alte exemple : „mireasa cerului albastru își împânzeste-n ape chipul ",, O, câte lucruri au rămas nespuse, vechi juvaeruri risipite-n drum", Iubire, bibelou de porțelan, obiect cu existența efemeră. (deseori e foarte mult limbaj artistic).
Sper că ai înțeles, sau ca am putut ajuta pe oricine altcineva. Succes!
Vă mulțumim că ați vizitat site-ul nostru dedicat Limba română. Sperăm că informațiile oferite v-au fost de ajutor. Dacă aveți întrebări sau nevoie de asistență suplimentară, nu ezitați să ne contactați. Vă așteptăm cu drag data viitoare și nu uitați să ne adăugați la favorite!