Răspuns :
Răspuns:
E(x)=(2x-1)²-2(x-2)(x+1)-(x+1)² (aduci expresia la forma cea mai simpla, adica calculezi ce este in parateze).
E(x)=4x²-4x +1 -2x² + 2x +4 -x²-2x+1 (am calculat mai direct)
E(x)= x²-4x + 4
E(x)= (x-2)²
N=E(2n+1)-E(2n-1)(il inlocuiesti pe x in expresia ta cu cele doua numere date)
N= (2n +1 -2)²- (2n-1-2)²
N= (2n-1)² - (2n-3)² (observa formula de calcul prescurtat)
N= ((2n-1+2n-3)(2n-1-2n+3))
N= (4n-4)2
N= 8n-8 (dai factor comun pe 8)
N= 8(n-1) = > numarul N=E(2n+1)-E(2n-1) este multiplu a lui 8.
[tex]E(x) = (2x-1)^2-2(x-2)(x+1)-(x+1)^2[/tex]
[tex]=(4x^2-4x+1)-2(x^2-x-2)-(x^2+2x+1)[/tex]
[tex]= (4x^2-2x^2-x^2)+(-4x+2x-2x)+1+4-1[/tex]
[tex]= x^2-4x+4[/tex]
[tex]=(x-2)^2[/tex]
[tex]\\\\E(2n+1)-E(2n-1)=[/tex]
[tex]=(2n+1-2)^2-(2n-1-2)^2[/tex]
[tex] = (2n-1)^2-(2n-3)^2[/tex]
[tex]= \big[(2n-1)-(2n-3)\big]\big[(2n-1)+(2n-3)\big][/tex]
[tex]= (2n-1-2n+3)(2n-1+2n-3)[/tex]
[tex]=2\cdot (4n-4)[/tex]
[tex]=2\cdot 4\cdot (n-1)[/tex]
[tex]= 8(n-1)[/tex]
[tex]= M_{8},\,\,\,\forall n\in \mathbb{N}^*[/tex]
Vă mulțumim că ați vizitat site-ul nostru dedicat Matematică. Sperăm că informațiile oferite v-au fost de ajutor. Dacă aveți întrebări sau nevoie de asistență suplimentară, nu ezitați să ne contactați. Vă așteptăm cu drag data viitoare și nu uitați să ne adăugați la favorite!