👤

B. Redactează o compunere de minimum 150 de cuvinte, în care să motivezi apartenența la
genul liric a textului dat. 16 puncte
În compunerea ta, trebuie:
‒ să precizezi două trăsături ale genului liric;
‒ să prezinți detaliat două trăsături ale genului liric, valorificând fragmentul dat;
‒ să ai un conținut adecvat cerinței;
– să respecți precizarea privind numărul minim de cuvinte.
iar textul este
La cotitura drumului din vie
Ce suie-n limpezimea lui Prier,
În zori de zi m-opresc să nu mă știe
Un piersic proaspăt înflorit pe cer.
Cum se desface neted din lumină
Și-i frânge clarul tremur cu nesaț:
Un tânăr zeu pe țărmul de colină
Mi-aduce scoici trandafirii pe braț.
Și cum prin vânt, cu ramuri aripate,
Se-avântă-n trunchiul zvelt ca-ntr-un picior
Și zvârlă capul luminos pe spate.
Aerian încremenit în zbor —
Să fie trup de om îmi e rușine
Și îmi blestem făptura mea de azi...
Prier, tu frate bun, mă fă ca tine:
Un piersic cu dumnezeesc obraz.
Ion Pillat, Piersicul


Răspuns :

Explicație:

Genul liric cuprinde operele literare in care autorul îsi exprima reflectiile, ideile si sentimentele in mod direct folosind un limbaj bogat in procedee artistice.

Opera literara "Piersicul" de Ion Pillat apartine genului liric, deoarece prezinta toate particularitatile specifice acestuia.

In primul rand, tema textului o constituie natura, fapt evidentiat la nivelul limbajului artistic:epitet simplu "Un piersic proaspat" ;"scoici trandafirii" ;"Un tanar zeu" ;personificare "ramuri aripate". Titlul, element anticipator, este alcatuit dintr-un subst. comun articulat, cu rolul de a-si pune impresia asupra unui lucru inaltator, conferit de unicitatea sa structurala. Pe de alta parte, se remarca prezenta eului liric facandu-si aparitia sub forma unor marci specifice:vb si pron pers la pers I, II:"m-, opresc, mi, aduce". Modul de expunere predominant este descrierea, fiind o dovada a folosirii unui numar mare de figuri de stil si de numeroasele comparatii pe care poetul le contempla asupra neasemuitului piersic, fiind in pozitia de eul liric contemplator.

In al doilea rand, la nivel structural, textul continua sa aiba o poveste cu fir narativ, la care poetul ia parte, exprimand un tablou incarcat de procedee artistice. Cum ar fi "La cotitura drumului din vie" - imagine vizuala cu care poetul identifica spatiul cadrului prezentat "Un piersic proaspat inflorit pe cer" - imagine vizuala si epitet prin care poetul confera aspectul unui pom venerabil care-l impresioneaza. De asemenea, poetul exprima gradul de suprematie al pomului, dandu-i astfel un nume, si anume "Prier", iar in contrast poetul se detaseaza de fiinta umana care nu se arata deloc tainica fata de natura propriu zisa "Sa fie trup de om imi e rusine" ;"Si imi blestem faptura mea de azi...". Nu in ultimul rand, se mai poate dovedi lepadarea de sine a poetului, exprimandu-si discret toata dezumanizarea sa prin hiperbola "Prier, tu frate bun, ma fa ca tine;Un piersic cu dumnezeesc obraz". In final, elementele de versificatie sunt tipice unei opere lirice, avand rolul de a stabili muzicalitatea versurilor. Rima este incrucisata, ritmul trohaic si masura versurilor de 10-11 silabe.

In concluzie, textul respecta toate notele definitorii ale genului liric prin care poetul isi exprima gandurile, ideile si sentimentele in mod direct cu ajutorul limbajului expresiv.