Răspuns :
Răspuns:
Unirea de la 27 martie 1918 este lumina sfântă din „corola de minuni a lumii” româneşti.
Românii şi românitatea au dovedit trăinicia iubirii lor de neam.
Ţăranii din Basarabia, în 1816, spuneau despre noua ocârmuire: „În fiecare clipă dăm tot felul de lucruri şi nimeni nu ne întreabă dacă ne mai rămâne ce le dăm”...
„Dăm pentru curieri, dijma turmelor si a albinăritului şi atâtea alte dări, întreţinem soldaţii de serviciu şi îi hrănim, iar ei iau cu forţa tot ce găsesc în casele noastre şi mănâncă, ba ne mai şi bat ca să le dăm ceea ce n-avem şi ne terorizează apoi să le dăm chitanţe” (după N. Iorga, Adevărul asupra trecutului şi prezentului Basarabiei, Bucureşti, 1940, traducere din limba franceză Dorina Florian).
Se interzice limba română în biserică şi în şcoală.
În ianuarie 1918 situaţia politică atât a României, cât şi a Basarabiei nu era deloc favorabilă. Puterile Centrale aveau pretenţii inacceptabile pentru statul român, care a reuşit să-şi menţină integritatea teritorială şi politică.
Ucraina emitea pretenţii asupra Basarabiei. Devenea imperioasă necesitatea şi unicitatea soluţiei de unire cu România a Republicii Democratice Moldoveneşti.
Sfatul Ţării votează Unirea Basarabiei cu România cu 86 de voturi pentru, 3 contra şi 36 abţineri, cu rezoluţia istorică:
„În numele poporului Basarabiei, Sfatul Ţării declară: Republica Democratică Moldovenească (Basarabia) în hotarele ei Prut, Nistru, Dunăre, Marea Neagră şi vechile graniţe cu Austria, ruptă de Rusia acum o sută şi mai bine de ani, din trupul vechii Moldove, în puterea dreptului istoric şi a dreptului de neam, pe baza principiului ca noroadele singure să-şi hotărească soarta lor, de azi înainte şi pentru totdeauna se uneşte cu mama ei România.
Trăiască unirea Basarabiei cu România de-a pururi şi totdeauna!
Semnează: Preşedintele Sfatului Ţării, Ion Inculeţ“.
Guvernul şi Regele României au luat act de Declaraţia de unire şi au ratificat unirea declarând: „Basarabia unită cu România de veci şi indivizibilă”.
Unirea din 27 martie 1918 trebuie consfinţită şi evocată fără ezitare ca o izbândă a românismului în Basarabia, după peste 100 de ani de eforturi de rusificare şi schimbări demografice majore. Simţământul conştiinţei identitare a românilor basarabeni a fost de neclinti
Vă mulțumim că ați vizitat site-ul nostru dedicat Istorie. Sperăm că informațiile oferite v-au fost de ajutor. Dacă aveți întrebări sau nevoie de asistență suplimentară, nu ezitați să ne contactați. Vă așteptăm cu drag data viitoare și nu uitați să ne adăugați la favorite!