Răspuns :
Răspuns:
Circulația mare, cea sistematică are rolul de a asigura țesuturile cu substanțe nutritive și oxigen ( de aceea se numește și circulația nutritivă/sistematică )
Aceasta începe din ventriculul drept, continuă prin artera aortă cu oxigen și substanțe nutritive spre țesuturi și organe. Ajunge la țesuturi și se întoarce cu dioxid de carbon în atriul drept prin cele două vene cave ( superioară și inferioară ).
Circulația mică, pulmonară, are rol de a realiza schimb de gaze la nivelul alveolelor pulmonare .
Aceasta pornește din ventriculul drept și se îndreaptă către plămâni prin trunchiul pulmonar cu dioxid de carbon. Ajungând la plămâni, se realizează schimbul de gaze ( la nivelul alveolelor pulmonare ) și se întoarce cu oxigen, în atriul stâng, prin venele pulmonare
Explicație:
Trunchiul pulmonar se împarte în două artere pulmonare. Acestea conduc CO₂ spre rețeaua capilarelor din jurul alveolelor pulmonare, unde îl cedează, și este eliminat prin expirație.
Vă mulțumim că ați vizitat site-ul nostru dedicat Biologie. Sperăm că informațiile oferite v-au fost de ajutor. Dacă aveți întrebări sau nevoie de asistență suplimentară, nu ezitați să ne contactați. Vă așteptăm cu drag data viitoare și nu uitați să ne adăugați la favorite!