Răspuns :
Salut!
_______
Pronumele relativ este acela care se folosește doar în frază și face legătura dintre o propoziție subordonată și regenta sa: Inteligent este băiatul¹/ (care) învață²/.
*** În frază, acesta are rol de element subordonator.
_______
a. Pe care nu le încerc niciodată în realitate.
- pe care - pronume relativ, cazul acuzativ, precedat de prepoziția simplă „pe”, funcție sintactică de complement direct ( pe cine nu le încerc? ➡️ pe care = pe ele)
b. Dintre care unele se repetau
- dintre care - pronume relativ, cazul acuzativ, precedat de prepoziția compusă „dintre”, funcție și de atribut pronominal prepozițional ( dintre care ➡️ dintre ele)
c. Ceea ce vreau să vă povestesc.
- ceea ce - pronume relativ, compus, cazul acuzativ, funcție sintactică de complement direct ( ce vreau să vă povestesc ➡️ ceea ce = asta)
d. Care să merite să fie scos la lumină.
- care - pronume relativ, simplu, cazul nominativ, funcție sintactică de subiect ( cine să merite? ➡️ care = el)
e. Despre care am pomenit.
- despre care - pronume relativ, cazul acuzativ, precedat de prepoziția compusă „despre”, funcție și de complement prepozițional;
#copaceibrainly
Vă mulțumim că ați vizitat site-ul nostru dedicat Limba română. Sperăm că informațiile oferite v-au fost de ajutor. Dacă aveți întrebări sau nevoie de asistență suplimentară, nu ezitați să ne contactați. Vă așteptăm cu drag data viitoare și nu uitați să ne adăugați la favorite!