Răspuns :
Răspuns:
Otilia este personajul principal din opera “Enigma Otiliei” de George Calinescu (citește Eseul argumentativ – Enigma Otiliei). Ea este caracterizata direct si indirect, fiind tipul eternului feminin, dar si proiectia autorului in ipostaza feminina. „Otilia este eroina mea lirică, proiecţia mea in afară, o imagine lunară şi menină. Flaubertin aş putea spune şi eu: Otilia c’est moi, e fondul meu de ingenuitate şi copilărie… Eroina este tipizarea mea, fundamentală, in ipostaza feminină. Otilia este oglidna mea de argint…”.
Prin Otilia romanul capătă modernitate. Ea sparge tiparele clasice care reunesc un avar, un arivist, o fată bătrină şi nenumăraţi alţi interesaţi doar pe partea materială a oricărei relaţii, ea aduce in prim plan o problematică existenţialistă.
Ca personaj, Otilia cea zglobie stă sub semnul dramei feminine, ea aducţnd in aceeaşi albie de gânturi furtunonase viituri de anxietate, de neimpliniri nemărturisite, de singurătate, de zimbete frânte sau valuri ale unui timp ajuns la ţărm.
Fata e veşnic inconjurată de admiratori şi iubită de „popa Giurgiuveanu”, apoi de tinărul Felix, de Pascalopol, un străin care a fost in prajma ei de când era mică şi ale cărui sentimente nu sunt deloc lămurite. Otilia e admirată de băieţii de la Universitate, invidiată de rude, curtată vulgar de Stănică, agasată de Titi, Otilia stârneşte oricui dorinţa de a o stăpâni. Insă nimeni nu va reuşi cu adevărat. Fiecare va cunoaşte mai mult sau mau puţin din ea, dar Otilia rămine, cu toată evoluţia ei „o enigmă”.
De la inceput Otilia e ocrotitoare. Ca personaj, ea va urma structura cunoscută şi abordată şi pentru celelalte. Portretul fetei este shiţat de la inceput: „Fata părea să aibă 18-19 ani. Faţa măslinie, cu nasul mic şi ochii foarte albaştri arată şi mai copilăroasă intre multele bucle şi gulerul de dantelă. Insă in trupul subţiratic, cu oase delicate de ogar, de un stil perfect, fără acea slăbiciune suptă şi pătată a Aureliei, era o mare libertate de mişcări, o stăpânire desăvirşită de femeie”.
Otilia se definşete prin vorbe, fapte, gesturi, prin comportamentul care stârneşte reacţii diferite in jur.
Fata domină insă totul şi pe toţi, prin genrozitate şi printr-o superioritate şlefuită de-a lungul generaţiilor. Fără cel mai mic efort ea se ridică vizibil deasupra celorlalţi.
Vă mulțumim că ați vizitat site-ul nostru dedicat Limba română. Sperăm că informațiile oferite v-au fost de ajutor. Dacă aveți întrebări sau nevoie de asistență suplimentară, nu ezitați să ne contactați. Vă așteptăm cu drag data viitoare și nu uitați să ne adăugați la favorite!