Răspuns :
Explicație:
Povestirea se bazează pe o alegorie ce exprimă o ideie abstractă prin mijloace concrete, căci prin personificare, prin întâmplările realizate în acțiunea vieții unei prepelițe și a puilor ei, autorul Ioan Alexandru Brătescu Voinești avertizează pe copii despre ce se poate întâmpla când nu ascultăm de părinți.
Din titlul operei literare aflăm că protagonistul este unul din pui fiind cel mai bine realizat alături de mama sa, ea trăind drama puiului cu maximă intentistate, căci știe și înțelege consecințele întâmplărilor. Pe puiul care fusese prin de flăcău, îl mângâie, îl dojenește cu blândețe și iubire, dar interdicția de a face ce vrea, acum, cât e mic, este rostită ca lege și sub nicio formă nu trebuie călcată: „ căci poate păți și mai rău ”.
Puiul trăiește drama oricărui copil neascultător iar prepelița trăiește drama oricărei mame, care, în ciuda atenției, nu își poate salva copilul. Toată preocuparea acesteia se îndreaptă spre frații rămași dar sufletul mamei păstrează golul lăsat de cel pierdut.
Vă mulțumim că ați vizitat site-ul nostru dedicat Limba română. Sperăm că informațiile oferite v-au fost de ajutor. Dacă aveți întrebări sau nevoie de asistență suplimentară, nu ezitați să ne contactați. Vă așteptăm cu drag data viitoare și nu uitați să ne adăugați la favorite!