👤

Redactează o compunere de minimum 150 de cuvinte, în care să motivezi apartenența la specia pastel a textului dat Virgil Carianopol Toamnă
Am nevoie urgent


Răspuns :

PASTELUL este o specie a genului liric în care se descrie un peisaj, un anotimp sau moment al zilei, un fenomen al naturii, un aspect din viața plantelor și animalelor. Modul principal de expunere este descrierea literară de tip tablou, realizată prin intermediul unui limbaj artistic, figurat. Eul liric, aflat în ipostază contemplativă, de fin observator al naturii sau ființă meditativă își exprimă în mod direct sentimentele de încântare, admirație, melancolie, nostalgie, neliniște față de tabloul de natură descris.

În opinia mea, poezia "Toamnă", scrisă de Virgil Carianopol este un pastel deoarece conține trăsăturile acestei specii.

În primul rând, fiind o specie lirică, pastelul transmite în mod direct, prin intermediul eului liric, sentimentele de melancolie, nostalgie ale autorului față de frumusețea unui peisaj. Textul citat este un tablou de natură care prezintă venirea anotimpului rece, adică toamna, acesta își exprimă sentimentele de tristețe pentru plecarea păsărilor si pentru copacii ce îs pierd frunzele și multe alte lucruri ce indică venirea acestui anotimp. Eul liric, aflat în ipostaza de fin observator al naturii, este prezent prin mărci specifice: pronume și verbe de persoana I sau a II-a, interjecții, substantive în vocativ, interogații și exclamații retorice: "incep sa plece păsările";"se face frig in lume";"cu noaptea că vine mai devreme"

În al doilea rând, modul de expunere prezent în textul citat este descrierea, cu ajutorul căreia sunt evidențiate acele detalii ale peisajului care îi trezesc eului liric emoții și sentimente de de melancolie și nostalgie. Varietatea și profunzimea sentimentelor eului liric sunt evidențiate printr-un limbaj artistic dominat de prezența epitetelor "îmbătrânește lumea dintr-odata" . Imaginea peisajului este întregită de metafore, comparații "ca un covor".

Se remarcă, de asemenea, preponderența imaginilor vizuale, cititorul fiind chemat să contemple cu ochii minții tabloul naturii "s-aprinde-n sobe focul mai adesea";"cu noaptea care vine mai devreme" . Aceste imagini se îmbină armonios cu cele dinamice "va pune sa se mature iar norii, olfactive "se face frig" și sugerează viziunea unică a poetului față de peisajul descris.

În concluzie, textul citat se încadrează în specia literară pastel deoarece surprinde o viziune subiectivă asupra unui colț din natură, prin intermediul unui limbaj expresiv.