👤

Descrie 2 locuri frumoase din Moldova..... vă rog​

Răspuns :

Răspuns:

Cetatea Soroca

Se gaseste in mijlocul orasului Soroca, la circa 160km spre nord de Chisinau. In perioada medievala cetatea Soroca facea parte dintr-un vast sistem defensiv al Moldovei, care includea: 4 cetati la Nistru, 2 cetati pe Dunare si 3 cetati in nordul tarii. In asa fel, cu un adevarat „brau de cetati din piatra”, erau protejate hotarele tarii. Cetatea Soroca a fost construita la trecatoarea peste Nistru pe locul unor fortificatii mai vechi. La 1499, din porunca Voievodului Stefan cel Mare, este inaltata o cetate patrata din lemn pe locul fortaretei genoveze Olihonia (Alciona). Intre anii 1543-1546, in timpul domniei lui Petru Rares, cetatea este rezidita din temelie de piatra, asa cum o vedem si astazi, adica rotunda cu diametrul de 37,5 m si cu cinci bastioane egal departate intre ele. Mesterii au pus la baza calculelor lor legea suprema a armoniei „sectiunea de aur”, fapt care face cetatea unicala printre mostrele de arhitectura defensiva din Europa.

Cetatea Soroca mai este cunoscuta si drept loc unde s-au intrunit ostirile moldovene sub conducerea celebrului om de stat Dimitrie Cantemir si armatele rusesti conduse de tarul Petru I in timpul campaniei de la Prut impotriva ostasilor turci in a. 1711. In cetate au mai fost: Bogdan Hmelnitchi, Timus Hmelnitchi, Alexandru Suvorov s.a.

Fortareata este unicul monument medieval din Moldova, care s-a pastrat asa cum l-au conceput mesterii, iar in bastionul de la intrare exista o biserica mica militara.

Explicație:

Mănăstirea Căpriana

Intr-o zona pitoreasca de codru, la 40 km nord-vest de Chisinau, se gaseste una dintre cele mai vechi manastiri din Moldova – Capriana (intemeiata in 1429). Ea a fost timp indelungat resedinta mitropolitului Moldovei, a fost ctitorita de domnitori, printre ei si Stefan cel Mare, aici au trait cronicarul Eftimie si unul dintre primii poeti a Moldovei – Chiprian

Răspuns:

  1. Padurea domneasca.

Padurea domneasca se afla intre raurile prut si camenca se intinde un codru stravechi in care mai mult fmde un sfert sunt stejari seculari.In anul 1993 padurea domneasca a fost decretata drept rezervatie naturala,cu scopul pastrarii elui mai respectiv complex natural silvic si de mlastini situate in sectorul de mijloc al prutului.

in baza acordului interstatal dintre Republica Moldova si Republica Polona in abul 2005 a fost primita decizia de a reclimatiza zimbrul in Republica Moldova.Atsfel pe 19 august 2005 au fost adisi zimbri in rezervatie(un mascul si doua femele)din rezervatia Polonei.

Asfel in prezent in Padurea Domneasca traiesc 5 zimbri pe un spatiu de 32 de hectare care poate gazdui inca 18 zimbri.

2.Arcul de triumf din Chisinau un monument de artihectura a fost construit intre anii 1840-1841 pentru a comemora victoria armatelor rusesti asupra turcilor in razboiul ruso-turc in anii 1828-1829.In interiorul arcului se afla un clopot gigant cu greutatea de 6,4 tone care a fost turnat dun metalul tunurilor turcesti capturate un razboi.

Arcul are forma patrata si si inaltimea de 13 m.Primele ceasuri ale arcului au aparut in anul 1842 aduse din Odesa iar dupa sapte ani a batut un vant puternic si a zmuls cadranul.

In 1945 pe peretii arcului a fost aplicate fotografii ale eroilor din razboaie si au fost scoase dupa obtinerea independentei in 1991.

Arcul de Triumf din Chisinau se afla pe axa de simetrie a ansamblului artihectular ce mai cuorinde si Catedrala Nasterii Domnului,Clopotnita acestuia,si Piata marii Adunari Nationale si Casa Guvernului din Chisinau.

SPER CA TE-AM AJUTAT

Vă mulțumim că ați vizitat site-ul nostru dedicat Limba română. Sperăm că informațiile oferite v-au fost de ajutor. Dacă aveți întrebări sau nevoie de asistență suplimentară, nu ezitați să ne contactați. Vă așteptăm cu drag data viitoare și nu uitați să ne adăugați la favorite!


En Learnings: Alte intrebari