👤

Cine ma poate ajuta la istorie sa fac despre Mircea cel batran
-Țara de domnie
-Anii de domnie
-Acțiuni diplomatice(tratate,alianțe)
-Acțiuni militare(războaie)


Răspuns :

- a domnit in tara romaneasca

-intre 1386-1418

-Tratatul de la Radom / Lublin (1390)

        Conştient de puterea crescândă a turcilor şi urmărind să înlăture influenţa politică a Ungariei asupra Ţării Româneşti, domnitorul Mircea cel Bătrân încheie, în ianuarie 1390, un tratat de alianţă cu regele Poloniei, Vladislav Jagiello (tratatul a fost semnat la Radom, în 1389 şi ratificat la Lublin, în 1390).

        Tratatul dintre regele polon şi domnitorul român era încheiat de pe poziţii de egalitate, ca între doi suverani. principala prevedere consta în sprijin reciproc obligatoriu împotriva duşmanului comun - regele Ungariei - şi sprijinul împotriva altor inamici.

        Mircea cel Bătrân va renunţa la acest tratat, câtiva ani mai tărziu, prevederile lui nefiind puse în practică.

Tratatul de la Braşov (1395)

   

        În contextul pericolului otoman iminent, domnitorul Ţării Româneşti se apropie de Regatul Maghiar, condus de Sigismund de Luxemburg.

        Tratatul este semnat între cei doi, la 7 martie 1395, la Braşov şi prevedea ajutor reciproc antiotoman; este primul tratat antiotoman din sud-estul Europei .

        În virtutea acestui tratat de alianţă, Mircea cel Bătrân va susţine cruciada de la Nicopole, desfăşurată în 1396.

-Bătălia de la Rovine (1394 sau 1395)

 În timpul domniei lui Mircea cel Bătrân, Ţara Românească a intrat în conflict cu Imperiul otoman în urma intervenţiei domnitorului român la sudul Dunării, în teritorii a căror stăpânire o revendica şi sultanul Baiazid I. Mircea a declanşat conflictul cu turcii preluând stăpânirea Dobrogei (1388) şi intervenind în favoarea sârbilor în bătălia de la Câmpia Mierlei (Kossovopolje - 1389). În 1394 sau 1395, Baiazid I înteprinde o expediţie în Ţara Românească, având ca obiectiv cucerirea ei şi îndepărtarea influenţei maghiare în regiune. Bătălia principală s-a dat la Rovine. Nu se cunoaşte data exactă a bătăliei, sursele istorice menţionând atât 10 oct. 1394, cât şi 17 mai 1395. Nici locul nu este cunoscut, izvoarele vorbind de rovină 8un loc mlăştinos), toponim nelocalizat (probabil râul Argeş sau râul Jiu). Istoricii consideră că au existat de fapt două bătălii. 

 Lupta s-a încheiat cu victoria categorică a lui Mircea. Consecinţele victoriei au fost: îndepărtarea pericolului otoman şi organizarea primei mari coaliţii continentale antiotomane, la care a participat şi domnitorul român. 

Sper ca te-am ajutat !!!