👤

Excreția reprezintă funcția de nutriție prin care sunt eliminați produșii finali ai metabolismului celular

a) Enumerați etapele formării urinei care au loc la nivelul tubului urinifer; precizați câte o caracteristică pentru fiecare

b)Explicați ce relație există între procesul de filtrare glomerulară și cel de reabsorbție tubulară

c)Stabiliți traseul urinei de la nivelul rinichiului și până când este eliminată din organism



Răspuns :

Răspuns:

a) Urina finală se formează în urma a trei procese: (ultra)filtrarea glomerulară, reabsorbția și secreția tubulară. În filtrarea glomerulară, sângele adus de arteriola aferentă este filtrat în capsula Bowman, astfel formându-se urina primară, o plasmă cu o cantitate foarte mică de proteine. Reabsorbția și secreția tubulară au loc pe toată lungimea tubului urinifer, primul proces presupunând trecerea activă sau pasivă a substanțelor utile din urina primară înapoi în sânge, în timp ce al doilea se caracterizează prin eliminare substanțelor nefolositoare din capilare în tub, fie fără, fie cu consum de energie.

b) În urma filtrării glomerulare, în urina primară se află și susbtanțe utile organismului, precum glucoza, ceea ce determină procesul de reabsorbție tubulară, mai exact recuperarea acestora din tub prin procese active sau pasive.

c) Urina formată la niveul nefronilor este colectată în tubul colector. Aceștia se varsă în calicele mici, care se unesc și formează calicele mari. Urina ajunge din calicele mari în pelvisul renal (numit și bazinet), urmând să fie evacuată prin uretere până în vezica urinară, unde este colectată până să realizează actul micțiunii. Urina este eliminată din vezica urinară prin uretră.