Răspuns :
Răspuns:
fals, este fie o intrebare care se bazeaza pe o anumita sursa subiectiva si nedata de tine in atasament,
fie este un sofismș contine concluzia in cerintaș sa aratam ca era un spatiu al libertații , cand de fapt NU era
Explicație:
Evul mediu era o societate ierarhizata cu drepturi diferite functie de rang social, avere, natie, religie.
- Existau numeroase discriminari pe baza de nationalitate.De exemplu, românii nu aveau voie in timpul zilei in orasele din Transilvania , cum ar fi Sibiul sau Brasovul ;dupa lasarea intunericului puteau fi biciuti daca erau prinsi.Iar peste zi aveau voie doar pe strazile de pamant, nu pe eventualel pavaje /dale de piatra din fața caselor.Numai vorbesc de rromi care erau "robi", adica sclavi.
Existau si discriminari pe baza de s.ex .Femeile, indiferent de natie, nu puteau lua decizii despre viata orasului, nu puteau intra in Bresle, pt ca nici nu puteau practica vreo meserie.
- Cele mai importante erau discriminarile religioase.Romanii ortodocsi nu isi puteau construi biserici nici de piatra, nici in orase.De aceea bisericile din orasele din Transilvania de pana la Uniatie sunt catolice sau reformate, religiile oficiale ale maghiarilor si germanilor, care erau natii "libere" intre ele.Vezi Unio Trioum natiorum.Dar si intre cultele religioase permise au existat numeroase conflicte si razboie religioase.Orasele de un cult puteau fi asediate si distruse /pradate de catre cele ale altui cult.Vezi razboaiele intre catolici si protestanti, tip Noaptea Sfantului Bartolomeu, descrise si in romanele lui Alexandre Dumas.Sau Razboaiele Husite si Razboiul de 30 de ani.
- In concluzie, in opinia mea, Evul Mediu este una dintre cele mai intunecate epoci istorice ale omenirii .In nici un caz nu putem spune ca orasele medievale erau un spatiu al libertatii. Ar striga la noi sangele martirilor români Horea si Closca (trasi pe roatala Alba Iulia, sub pribirile gu vernatorului Transilvaniei, Samuel von Bruckental) sau a eroului secui Dózsa György, TORTURATI BARBAR PANA LA MOARTE, in public, in pietele din ORASELE MEDIEVALE.
Vă mulțumim că ați vizitat site-ul nostru dedicat Istorie. Sperăm că informațiile oferite v-au fost de ajutor. Dacă aveți întrebări sau nevoie de asistență suplimentară, nu ezitați să ne contactați. Vă așteptăm cu drag data viitoare și nu uitați să ne adăugați la favorite!