👤

Caracterizează solurile corespunzătoare regiunii Dobrogea,referindu-te la fertilitatea acestora

Răspuns :

Pentru a face inteles conceptul de fertilitate a solului, diferiti oameni de stiinta au incercat sa defineasca fertilitatea solului, aceste definitii apartinand diferitelor conceptii, care pot fi: de natura agronomica, agrochimica sau biologica. Printre primii care au definit fertilitatea solului a fost PLINIUS CEL BATRAN, care scria i.e.n., citat de Muller in 1965: „Este bun acel ogor, care imediat dupa aratura este invadat de pasari lacome care insotesc plugul”.

Fertilitatea, ca notiune, in toate graiurile omenesti desemneaza insusirea fundamentala a tuturor fiintelor de a se inmulti, de a rodi, de a fi fecund sau de a fi prolific.

Răspuns:

in partea de sud a Dobrogei avem soluri de tip cernoziom si de tip cernoziom-bălan, care sunt cele mai fertile soluri din zona temperata. si care se preteaza cel mai bine la cultura cerealelor.

in nord si centru  gasim argiluvisoluri sau soluri brune si roscate de padure cu o fertilitate buna in general si care se preteaza , tinand cont si de releiful de dealuri, pentru viticultura.