Răspuns :
Răspuns:
Între secolele al VIII-lea şi al VI-lea î.Hr. colonizarea greacă a cunoscut o mare dezvoltare. În această perioadă, ca rezultat al dezvoltării forţelor de producţie, economia a luat în Grecia un mare avânt; polisurile greceşti se dezvoltă, comerţul şi meşteşugurile înfloresc.
Ea a fost o continuare a migraţiunilor elenice din veacurile anterioare în insulele Mării Egee şi pe coastele Asiei Mici, însă de proporţii mult mai mari. În cadrul acestei colonizări, o mare parte din populaţia cetăţilor greceşti s-a aşezat în alte regiuni ale bazinului Mării Mediterane şi Mării Negre.
Prima si principala cauză a colonizării a constituit-o creşterea populaţiei raportată la puţinul pământ agricol din Grecia. Micii proprietari de pământ, care au sărăcit treptat, negăsind de lucru, au fost nevoiţi să-şi părăsească patria şi să plece peste mări, în căutare de pământ roditor. De aceea, primele colonii au avut un caracter agricol.
O a doua cauză a colonizării au fost luptele interne din polisurile greceşti. Dezvoltarea meşteşugurilor şi comerţului a avut ca rezultat întărirea păturii de meşteşugari şi negustori ale căror interese se deosebeau de cele ale aristocraţiei aflate la conducerea polisurilor. Pe de altă parte, faptul că munca cu sclavi începuse să ia o extindere tot mai mare, sărăcimea şi elementele meşteşugăreşti au fost nevoite să-şi găsească refugiul în alte părţi.
De multe ori aceeaşi soartă o împărtăşeau chiar grupuri de aristocraţi învinşi în luptele politice. Aşadar, luptele politice constituie o altă cauză a colonizării greceşti.
În sfârşit, o altă cauză a fost nevoia de noi pieţe pentru comerţ. Acestea erau necesare atât pentru desfacerea surplusului de produse meşteşugăreşti, cât şi pentru a obţine materii prime şi îndeosebi pentru procurarea de sclavi, întrucât munca cu sclavi începuse să ocupe acum un loc tot mai mare în economie. Coloniile înfiinţate în acest scop aveau astfel un pronunţat caracter comercial, iar mai târziu chiar de centru de producţie meşteşugărească.
Explicație:
Vă mulțumim că ați vizitat site-ul nostru dedicat Istorie. Sperăm că informațiile oferite v-au fost de ajutor. Dacă aveți întrebări sau nevoie de asistență suplimentară, nu ezitați să ne contactați. Vă așteptăm cu drag data viitoare și nu uitați să ne adăugați la favorite!