Răspuns :
Răspuns:
V:
Excreția la mamifere
Excreția reprezintă procesul de eliminare a substanțelor rezultate în urma procesului de descompunere datorat metabolismului, alături de alte materiale inutile organismului, care trebuie eliminate.Acesta este un proces esențial pentru toate formele de viață existente. Excreția reprezintă un proces total opus secreției, prin care substanțele secretate pot avea sarcini specifice după ce au părăsit celula.
Excretia la mamifere :
La mamifere procesul de excreție reprezintă formarea urinei în rinichi și formarea de molecule de dioxid de carbon|urinei în rinichi și formarea de molecule de dioxid de carbon (reziduuri metabolice abundente specifice mamiferelor) ca urmare a respirației, care apoi sunt exhalate din plămâni. Aceste materiale inutile sunt eliminate prin urinare și respectiv prin exhalare. În procesul de urinare, controlul hormonal al excreției apare la nivelul tubilor distali ai rinichilor în funcție de instrucțiunile provenite de la hipotalamus. În cazul în care nu se produce excreție într-un organism, se vor acumula substanțe reziduale care vor duce la îmbolnăvirea și ulterior la moartea organismului.
Componentele sistemului excretor:
Rinichii
Căile excretoare (urinare)
a) extrarenale:- două uretere
- vezica urinară
- uretra
b) intrarenale:- calice mici
- calice mari
- bazinet(pelvis renal)
Rinichii:
localizare – în cavitatea abdominală, dorso-lombar
forma : unui bob de fasole
dimensiuni : 12 cm.
greutate : 150 g
structura :
- externă: - capsula fibroasă
- două regiuni convexă şi concavă
- internă: - zona corticală
- zona medulară: - piramidele Malpighi(8-14)
- papile renale
vascularizaţia – artere şi vene renale
Nefronul – unitatea structurală şi funcţională a rinichiului cu rol în formarea urinii
Alcătuirea:
corpuscul renal Malpighi: - capsula Bowman
- glomerul capilar
tubul urinifer: - tub contort proximal
- ansa Henle
- tub contort distal
Scuze |V nu îl știu. Sper ca te-am ajutat la V. Succes!!!
Vă mulțumim că ați vizitat site-ul nostru dedicat Biologie. Sperăm că informațiile oferite v-au fost de ajutor. Dacă aveți întrebări sau nevoie de asistență suplimentară, nu ezitați să ne contactați. Vă așteptăm cu drag data viitoare și nu uitați să ne adăugați la favorite!