👤

„A fost odată ce-a fost, că de n-ar fi fost, nu s-ar povesti. A fost odată un moșneag bătrân, dar bătrân nu șagă, de-abia se mișca dintr-un loc în altul. Apoi, era sărac, dar sărac, de n-avea nimic. Numai cât avea
trei feciori harnici de muncă, aceia țineau și pe bietul moșneag din lucru mâinilor lor, lucrând adecă pe plată, pe la alții.
Odată, iar ies feciorii tustrei în sat să capete ceva de lucru și căpătară cei doi mai mari numaidecat, dar cel mai mic, anume Parison, era cât pe aci să se întoarcă acasă la moșneagul cu mâna goală, căci nu căpătase de lucru. Dar, în cale cătră casă se întâlnește cu un moș bătrân ca și tată-său.
— Unde mergi, Parisoane?
— Mă duc acasă, că n-am căpătat de lucru pe ziua de azi; o să merg în pădure să mai aduc vreo două lemne, baremi frig să nu mai rabde bietul tata.[…]”

Din colecția Ion Pop Reteganul –„Povești ardelenești”

1. Rezumați în cel mult cinci rânduri fragmentul de mai sus.
2. Precizați ce moduri de expunere se folosesc în text.(Alegeți dintre narațiune, descriere, dialog).
3. Identificați elementele care indică faptul că fragmentul de mai sus este selectat dintr-un basm.
4. Arătați care sunt personajele care apar în fragment.
5. Mentionați cifra magică apărută în fragmentul de mai sus.
6. Numește două trăsături ale lui Parison.






**Continuați basmul, încercând să vă imaginați întâmplările care l-ar putea întregi:

„În mijlocul pădurii erau niște case mari de sticlă, frumoase, frumoase, așa de frumoase, că la soare te puteai uita, dar la ele ba. Înăuntru locuiau trei fete……………”



Răspuns :

1.Odata era un moșneag sarac care avea trei feciori si Feciori s au dus sa isi găsească de lucru in sat , si feciorul cel mai mic se întorcea cu regretul ca vine cu mâna goala.

2.naratiunea îmbibată cu dialogul

3.Se observa încă de la inceput sablonișmul compozițional “A fost odata ce-a fost , ca daca n-ar fu fost , nu s-ar povesti” ce are rolul de a plasa acțiune “in illo tempore”

4. Cei trei feciori , Moșneagul , si domul batran de la sfârșit .

5.trei de la cei trei feciori

6.Era cel mai tânăr si era ambițios si făcea tot ce îi stătea in putința ca sa îl
Bucure pe tatal sau “ o sa merg in pădure sa mai aduc vreo doua lemne” prin aceasta secvența se observa ca Parison nu voia sa se întoarca Cy mâna goala.


Iti fac o mica povestire si o dezvolți tu.
“Fetele erau la fel de frumoase , Parison a intrat si era Înfometat si a vrut sa ia ceva de mancare de pe masa , si a intrat stăpânul casei si a zica ca trebuie sa îi aducă încă 2 feciori (sa se casataoreacsa cu fetele lui ) ca sa îl ierte , Parison si fratii lui le au luat de soții au avut o nunta frumoasa de 3 zile si 3 nopți si Parison cu soția lui au trăit cu tatal si fratii lui , șotiile lor într-un palat mare si frumos “

Sper ca te am ajutat !