👤

comentați 2 figuri de stil din textul poeziei „Testament” de T. Arghezi.

Răspuns :

"Cartea mea-i fiule o treapta": cartea este in poezia lui Arghezi o metafora a cunoasterii, o treapta in evolutia omului prin care acesta transmite intelepciunea "de la strabunii mei pana la tine"
"cenusa mortilor din vatra [...] am facut-o Dumnezeu de piatra": cenusa mortilor e tot o metafora, de data aceasta a suferintelor poporului roman pe care poetul doreste sa le cimenteze in opera sa pentru a pastra memoria strabunilor intacta.
"cuvinte potrivite" e o metafora a mestesugului poetic. De fapt in poemul asta Arghezi isi dezvaluie crezul sau artistic, asa numita estetica a uratului. "Cuvinte potrivite" este o metafora a echilibrului dintre spontaneitatea limbajului colocvial si delicatetea limbajului literar, poetic.

Răspuns:

Explicație:

razvratita=personificare pentru a reliefa importanta serii ce avea sa vina.

(rapi si gropi) adanci= epitet ce evidentiaza marimea greutatilor

rapi si gropi adanci= metafora ce arata greutatile vietii ce trebuie trecute

sa schimbam sapa-n condei si brazda-n balimara = metafora ce sugereaza procesul de alfabetizare a taranilor nestiutori de carte

Veninul strans l-am preschimbat in miere = antiteza care plaseaza in opozitie doua sentimente : ura si iubirea pentru a le evidentia caracteristicile mai profund