👤

4. Hiposecreţia pancreasului endocrin duce la:

a) insuficienţă mintală;

b) dezvoltarea trăsăturilor feminine;

c) diabet zaharat;

5. Tiroida este localizată:

a) deasupra rinichilor;

b) la baza creierului;

c) în faţa traheei;


Răspuns :

Răspuns:

Explicație:

Pancreasul endocrin

Este alcatuit din niste insule de celule raspandite in interio- rul lobilor pancreasului exocrin,numite insulele lui Langerhans. Aceste insule sunt formate din doua tipuri de celule: celule acare secreta glucagonul, si celule P care secreta insulina.a)

Insulina

este principalul hormon hipoglicemiant al organismului. Ea actioneaza indirectia cresterii gradului de utilizare a glucozei in celule, al depunerii glucozei sub forma deglicogen si al transformarii glucidelor in lipide. Stimuleaza sinteza de proteine. Reglareasecretiei de insulina se face direct prin impulsuri parasimpatice vagale si printr-unmecanism de feedback in functie de nivelul glicemiei.Hiposecretia de insulina produce diabetul zaharat, afectiune caracterizata prinhiperglicemie, glicozurie (eliminarea de glucoza prin urina), poliurie (eliminarea de urina incantitati mari), polidipsie (consum compensator a unei cantitati de apa), polifagie (consumexagerat de hrana) cu scaderea in greutate. in stadiile avansate ale bolii, cumularea de corpicetonici in organism, ca urmare a tulburarilor metabolice, duce la coma diabetica si chiarlamoarte in lipsa unui tratament adecvat. Tratamentul consta in administrarea de insulina.b)

Glucagonul

are efecte opuse insulinei, determinand hiperglicemie prin glicogenezahepatica, intensificarea glucogenezei din aminoacizi si scaderea utilizarii celulare a glucozei,cu accentuarea lipolizei. Impreuna cu hormonii medulosuprarenalieni, glucagonul este unuldin principalii hormoni hiperglicemianti ai organismului. Secretia de glucagon este stimulatade hipoglicemie si inanitie. in conditiile unui aport de glucide scazut, glucagonul determinacresterea glicemiei prin glucogeneza.

Hormoni, glandele endocrine - informatii generale

 

Activitatea armonioasa a tuturor partilor organismului si a relatilor sale cu mediulinconjurator este asigurata de sistemul nervos. Sistemul de comunicare de tip hormonalimbunatateste activitatea de comunicare de tip nervos in interiorul organismului, sistemulendocrin fiind un elegant mecanism de "verificari si balante" care actioneaza prin anse defeed-back ce faciliteaza functionarea normala a organismului.

Hormonii

sunt substantechimice (peptide, proteine, steroizi) produse si secretate de celule specializate ce actioneazape diferitele celule "tinta" aflate local sau la distanta. Specificitatea actiunii hormonale estedeterminata de prezenta receptorilor specifici de pe celulele "tinta" iar raspunsul celular estedeterminat de programarea genetica particulara a celulei respective astfel incat acelasihormon are actiuni diferite pe tesuturi diferite.

Glandele endocrine

sunt unitati functionale formate din mai multe celule care pot secretahormoni, localizate in diferite regiuni ale corpului alcatuind sistemul endocrin. Fiecareglanda are o functie specifica care contribuie la mentinerea echilibrului mediului intern si asupravietuirii organismului uman.Desi exista si tesut endocrin difuz (ex. : epiteliul gastrointestinal) sunt cateva glandeendocrine majore sau centri de control ai sistemului endocrin : hipofiza, hipotalamusul,suprarenalele, tiroida, paratiroidele, pancreasul endocrin, testiculele, ovarele si epifiza.

Glanda hipofiza

este denumita si "glanda sefa" datorita rolului important pe care il au uniidin hormonii secretati de ea in controlul secretiei celorlalte glande ca si a legaturii directe pecare o are cu centrul de control al sistemului nervos - hipotalamusul (prin sistemul sanguinport hipotalamo - hipofozar). Hipofiza este situata intr-o depresiune a osului sfenoid (os