A. Afară ningea de rupea, vedeam pe geamurile clasei. Se lăsase întunericul. Fulgii păreau acum roz şi, dacă te uitai mult la ei, ţi se părea că toată clasa zboară în sus, spre cer(...)
Ne pictam pe foi de bloc mic de desen peisajele de iarnă cu case acoperite de zăpadă şi oameni tot de zăpadă. Aveam deja multe planşe în bloc, vălurite din cauza acuarelei. Pictam tocmai hornul încărcat de nea al casei şi fumul care ieşea din el când, iarăşi, s-a făcut un fel de linişte-n jurul nostru. M-am uitat speriat la Petruţa, dar ea nu mai picta şi, de fapt, nu pictase absolut nimic, foaia ei era albă ca zăpada. Copiii ceilalţi erau acum un fel de mâzgălitură colorată, iar fulgii de zăpadă se opriseră din căderea lor la ferestre şi pâlpâiau nemişcaţi.
(Mircea Cărtărescu, Petruţa)
B. În această zi de 16 aprilie 1874, peste Edinburgh ninge şi iar ninge. Un frig de-ţi îngheaţă sângele zăbreleşte oraşul în tăcere. Bătrânii vorbesc pe la colţuri că de când e lumea şi pământul nu s-a mai pomenit aşa frig. Ai crede că soarele s-a ascuns pentru vecie. Vântul e tăios, fulgii, mai uşori ca aerul. ALB! ALB! ALB! Explozie înăbuşită. Nimic altceva. [...] Parcă nu a mai fost niciodată atât de frig, taman în ziua în care stau să mă nasc.
Povestea mea începe într-o colibă veche aşezată pe vârful celui mai înalt deal din Edinburgh – Arthur’s Seat – un vulcan din cuarţ albastru în inima căruia se spune că s-ar odihni rămăşiţele pământeşti ale bunului rege Arthur.
(Mathias Malzieu, Mecanica inimii)
A. LECTURA
I.Înţelegerea textului
1. Precizează două trăsături ale unui personaj din fragmentele de text propuse, stabilind modalităţile de caracterizare utilizate.
Sarcina ta de lucru este să elaborezi un text narativ de cel puțin 20 de rânduri, al cărui început să fie chiar fragmentul scris de Mircea Cărtărescu. Plecând de la textul suport care aduce în prim-plan atmosfera vieții de elev, continuă fragmentul, povestind până la final o întâmplare hazlie la care ai participat / asistat.
În realizarea compunerii, vei avea în vedere următoarele repere :
- propunerea unui titlu adecvat / sugestiv ;
- construirea textului narativ, începând cu cauza acțiunii și terminând cu situația finală;
- înlănțuirea logică a ideilor și a etapelor acțiunii ;
- folosirea a cel puțin două figuri de stil învățate ;
- originalitatea perspectivei de tratare a subiectului.
B. ELEMENTE DE CONSTRUCŢIE A COMUNICĂRII
1.Scrie câte un sinonim contextual pentru cuvintele : zăpadă, zăbreleşte, tăios.
2.Transcrie, din ambele texte, câte o pereche de cuvinte cu structura substantiv-adjectiv.
3. Precizează valoarea morfologică a următoarelor cuvinte subliniate: păreau roz, din căderea lor (primul text); În această zi, ale bunului rege (al doilea text) .
B 1 zăpadă =nea, taios=ascuțit 2. a) albă ca zăpadă. B) bunului rege 3.a)păreau roz=adverb, căderea lor=adjectiv, b) această zi=adverbe, bunului rege=adjectiv, 7:00
Vă mulțumim că ați vizitat site-ul nostru dedicat Limba română. Sperăm că informațiile oferite v-au fost de ajutor. Dacă aveți întrebări sau nevoie de asistență suplimentară, nu ezitați să ne contactați. Vă așteptăm cu drag data viitoare și nu uitați să ne adăugați la favorite!