Răspuns :
Legea lui Pascal (cunoscută și ca principiul lui Pascal sau principiul transmiterii presiunii fluide) este un principiu în mecanica fluidelor care afirmă că o schimbare de presiune care are loc oriunde într-un fluid limitat incompresibil este transmisă în tot lichidul, astfel încât aceeași schimbare are loc peste tot. Legea a fost stabilită de matematicianul francez Blaise Pascal în 1647-48.Principiul lui Pascal este definit ca
O schimbare a presiunii în orice punct al unui fluid închis în repaus se transmite ediminuat în toate punctele din fluid.
Acest principiu este declarat matematic ca:
ΔP = ρg(Δh)
unde ΔP este presiunea hidrostatică (dată în pascal în sistemul SI) sau diferența de presiune a două puncte din coloana de fluid, datorită greutății fluidului; ρ este densitatea fluidului (în kilograme pe metru cub în sistemul SI); g este accelerația datorată gravitației (în mod normal, folosind accelerația la nivelul mării din cauza gravitației Pământului, în SI în metri pe secundă); Δh este înălțimea fluidului deasupra punctului de măsurare sau diferența de înălțime dintre cele două puncte din coloana lichidului (în metri în SI).
Explicația intuitivă a acestei formule este că modificarea presiunii între două elevații se datorează greutății fluidului dintre elevații. Cu toate acestea, o interpretare mai corectă este aceea că schimbarea de presiune este cauzată de schimbarea energiei potențiale pe unitatea de volum a lichidului datorită existenței câmpului gravitațional.
De notat că variația cu înălțimea nu depinde de vreo presiune suplimentară. Prin urmare, legea lui Pascal poate fi interpretată prin a spune că orice schimbare a presiunii aplicată în orice punct dat al fluidului este transmisă nediminuat în fluid.
Vă mulțumim că ați vizitat site-ul nostru dedicat Fizică. Sperăm că informațiile oferite v-au fost de ajutor. Dacă aveți întrebări sau nevoie de asistență suplimentară, nu ezitați să ne contactați. Vă așteptăm cu drag data viitoare și nu uitați să ne adăugați la favorite!