Răspuns :
Răspuns:
A.
1. azvârli = aruncă
putere = forță
2. Semnul exclamării are rolul de a izola o interjecție de restul enunțului.
3. nor - noros, înnora, înnorat, înnorare
4. viteazul = ,,-ea” diftong
soarelui = ,,-oa” diftong
5. Narațiunea și dialogul
6. Aici nu știu!
B. Argumentare de basm popular
Basmul este o specie a genului epic, popular sau cult, în care sunt relatate întâmplări puse pe seama unor personaje simbolice pentru confruntarea dintre bine și rău, având un final fericit și un mesaj moralizator.
Fragmentul din basmul ,,Țugulea, feciorul mătușii”, cules de Gheorghe Dem Teodorescu, ilustrează trăsăturile speciei menționate și, totodată, caracterele specifice literaturii populare: oral, anonim, colectiv și tradițional.
În primul rând, fiind un basm popular, acesta preiade la creațiile populare trăsăturile specifice, având astfel caracterul oral, anonim, colectiv, sincretic și tradițional. Prin faptul că autorul este necunoscut reiese caracterul anonim al operei. Caracterul oral este evidențiat printr-un limbaj specific, întreaga acțiune părând relatată pri viu grai, datorită expresiilor de lexic popular utilizate: ,,că ți-oi da”, ,,nițic-apșoară”. Limbajul tradițional se remarcă prin simplitatea și naturalețea stilului.
Se remarcă prezența formulelor specifice. Prin intermediul formulei mediane ,,Merse, merse și iar merse” se asigură continuitatea comunicării ficționale, menține suspansul și creează tensiunea epică.
În al doilea rând, se remarcă timpul și spațiul vag precizate (,,înainte”, când buzduganul vâjâi”). Se remarcă prezența cifrelor magice: ,,cale de trei conace”.
Prin urmare, textul dat aparține unui basm popular.
Sper că te-am ajutat la timp!
Vă mulțumim că ați vizitat site-ul nostru dedicat Limba română. Sperăm că informațiile oferite v-au fost de ajutor. Dacă aveți întrebări sau nevoie de asistență suplimentară, nu ezitați să ne contactați. Vă așteptăm cu drag data viitoare și nu uitați să ne adăugați la favorite!