👤

Alcatuieste un text narativ - descriptiv în care sa prezinti un proces ca o succesiune de etape. Spre exemplu poți prezenta realizarea unei flori folosind tehnica quilling (arta rulării hârtiei ) sau tehnica origini (arta plierii hârtiei ) recomandare .AfLa mai multe informații despre procesul pe care doresti sa l prezinți folosind mai multe surse de documentare (cărți, enciclopedi , resurse online ) Prezintă lucrarea în fata colegilor tai lolosind noile tehnologii

Răspuns :

Răspuns:          Etapele dezvoltarii unui fluture

1. Fluturii adulți își depun ouăle imediat ce își face apariția un anotimp cald, de obicei primăvara. Sunt însă specii care nu țin cont de reguli. Nu este vorba de anarhie. Anarhia fluturilor este doar o stare mentală a observatorului. Deși se crede că fluturii trăiesc puțin, ca exemplare, originea lor este extrem de veche. Ordinul lor se numără printre cele mai vechi forme de viață de pe pămant, apariția lor fiind stabilită în cretacic, acum 65 de milioane de ani. Femela caută plante pe care să-şi depună ouăle. Le depune unul cate unul pe frunzele plantei.  La fel cum ideile noastre ne înmulțesc sau ne pierd. Una cate una.

2. Cel de-al doilea stadiu de dezvoltare a fluturelui este larva. Numim larva fluturelui omidă. Omida se dezvoltă în ou în aproximativ o săptămînă. Apoi începe să-şi facă loc de ieşire mestecînd o parte din ou. După ce eclozează, omizii îi este foame, şi deseori primul lucru pe care îl mănîncă este chiar coaja oului. Apoi caută frunze verzi şi gustoase. Unele larve se hrănesc si cu insecte. Cu semeni mai mici și mai slabi. În timp ce omida mănîncă şi creşte, pielea ei tare se întinde atat de mult, încat la un moment dat crapă. Acum omida iese din vechea piele purtand o piele nou-nouţă. E semn că la un moment dat trupul rămane mic dorințelor.

3. Următorul stadiu în care intră omida este stadiul de crisalidă (sau: pupă, nimfă). Omida caută o ramură potrivită şi se prinde de ea cu un fel de centură de siguranţă din fire de mătase. După aceea începe să năparlească pentru ultima oară. Cand pielea veche cade, apare crisalida. La început, crisalida este moale la exterior, dar curand se transformă într-o carapace tare, numită cochilie. În interiorul crisalidei are loc o activitate intensă, pe parcurs ce corpul omizii se transformă în fluture. Acest proces durează aproximativ trei săptămani. La fel și dorințele: se schimbă pe parcurs ce se împlinesc. Apoi, puțin cate puțin, dispar.

4. Carapacea crisalidei se crapă şi fluturele îşi întinde picioarele şi antenele afară din carapace. De îndată ce picioarele sunt suficient de puternice, fluturele se tîrăşte afară din carapace. Deocamdată corpul lui este moale şi zbarcit, dar toate organele sunt complet dezvoltate. Soarele îi usucă aripile, şi fluturele le întinde pentru prima dată. Este perioada în care sunt vulnerabili. Multe specii de fluturi prezintă mimetism, asigurandu-și astfel protecția: coloritul si forma corpului copiază fidel o specie de plantă, o frunză, un cap de șarpe, al unei bufnițe etc., reușind astfel să își asigure camuflajul. Se ascund sau inspiră frică fără nici o rușine. Dar ce idee nu inspiră teamă pînă să o cunoști cu adevărat? Unele specii se folosesc de substanțe toxice pentru a înlătura posibilii prădători. Deși par inofensivi, se dovedește că sunt capabili de orice.  Și de oricine.

Sper ca te am ajutat ! Cu placere !