👤

Realizati o scara a celor mai importante 10 drepturi ale omului si motivati-va alegerile.a rogg ​

Răspuns :

Răspuns:

dreptul la viață

dreptul la asistență medicală

dreptul la familie

dreptul la educație

dreptul la joaca

dreptul la libertate

Explicație:

cam atât

Toate fiinţele umane se nasc libere şi egale în demnitate şi în drepturi. Ele înzestraţe cu raţiune şi conştiinţă şi trebuie să se comporte unii faţă de altele în spiritul fraternităţii.

Fiecare om se poate prevala de toate drepturile şi libertăţile proclamate în prezenta Declaraţie fără nici un fel de deosebire ca, de pildă, deosebirea de rasă, culoare, sex, limbă, religie, opinie politică sau orice altă opinie, de origine naţională sau socială, avere, naştere sau orice alte împrejurări.
În afară de aceasta, nu se va face nici o deosebire după statutul politic, juridic sau internaţional al ţării sau al teritoriului de care ţine o persoană, fie că această ţară sau teritoriu sînt independente, sub tutelă, neautonome sau supuse vreunei alte limitări a suveranităte.

Orice fiinţă umană are dreptul la viaţă, la libertate şi la securitatea persoanei sale.

Nimeni nu va fi ţinut în sclavie, nici în servitute; sclavajul şi comerţul cu sclavi sînt interzise sub toate formele lor.

Nimeni nu va fi supus torturi, nici la pedepse sau tratamente crude, inumane sau degradante.

Fiecare om are dreptul să i se recunoaşca pretutindeni personalitatea juridică.

Toţi oamenii sînt egali în faţa legii şi au, fără nici o deosebire, dreptul la o egală protecţie a legii. Toţi oamenii au dreptul la o protecţie egală împotriva oricărei discriminări care ar viola prezenta Declaraţie şi împotriva oricărei provocări la o asemenea discriminare.

Orice persoana are dreptul la satisfacţia efectivă din partea instanţelor juridice naţionale competente împotriva actelor care violează drepturile fundamentale ce- i sînt recunoscute prin constituţie sau lege.

Nimeni nu trebuie să fie arestat, deţinut sau exilat în mod arbitrar.

Orice persoană are dreptul în deplină egalitate de a fi audiată în mod echitabil şi public de către un tribunal independent şi imparţial care va hotărî fie asupra drepturilor şi obligaţiilor sale, fie asupra temeiniciei oricărei acuzări în materie penală îndreptată împotriva sa