👤

FIŞĂ DE EVALUARE FINALĂ
*Se acordă 1 punct din oficiu
1.Scrieți definițiile următorilor termeni: afacere, profit, antreprenor, proprietate privată, proprietate de stat, planul
afaceri, piața produsul, consumatorul, mediul, riscul. 5p
2. Care sunt formele juridice in care se poate desfăşura o activitate? 2p
3.Care este ciclul de viaţă al unei afaceri? 2p​


Răspuns :

Răspuns:

1.

Afacere - Activitate legală din domeniul agricol, industrial, comerț, financiar etc. desfășurată în scopul obținerii de profit.

profit - Beneficiu obținut de o întreprindere.

antreprenor - Persoană care conduce o antrepriză.

Proprietatea privată reprezinta acea proprietate deținută de o persoană fizică sau juridică, diferită de o proprietate publică, adică de a cărei stăpânire beneficiază o administrație publică.

proprietate de stat este dreptul de proprietate ce aparține statului sau unei unități administrativ-teritoriale asupra bunurilor care, prin natura lor sau prin declarația legii, sunt de uz ori de interes public, cu condiția să fie dobândite prin unul dintre modurile prevăzute de lege.

Planul de afaceri este un instrument de planificare ce are rolul de a oferi o mai mare vizibilitate asupra țelurilor și evoluției unei anumite afaceri căreia îi este dedicat.

Piata produsului reprezinta ansamblul cumparatorilor efectivi sau potentiali ai unui produs care se gaseste pe un teritoriu determinat.

consumatorul mediu este o persoană cu „un nivel de informare rezonabil, care este rezonabil de atentă şi circumspectă”, luându-se în considerare factorii sociali, culturali şi lingvistici.

Riscul este un concept care exprimă probabilitatea unor întâmplări negative și impactul acestora.

2.

Societate în nume colectiv (SNC)

Societate în comandită simplă (SCS)

Societate pe acţiuni (SA)

Societatea în comandită pe acţiuni (SCA)

Societatea cu răspundere limitată (SRL)

Societatea cooperativă

Desfăşurarea de activităţi economice în calitate de persoană fizică autorizată, întreprindere individuală şi întreprindere familială

3.

Cele 4 etape de dezvoltare a afacerii:

1. Etapa energiei

În această etapă nu cunoașteți cum să faceți corect, nu aveți bani și poate nici relații sau cunoștințe despre tehnologie și sistematizare a afacerii. Dar, în această etapă aveți din plin energie și dorință de a crea, a investi resurse proprii (bani, timp, sănătate) și a reuși. Este un moment în care întreaga idee de business se ține doar pe entuziasmul proprietarului.

Sursa energiei cu care acționați este viitorul, iar sursa succesului sunteți Voi înșivă.

2. Etapa de organizare

În timp ajungeți la etapa 2, moment în care semănați semința viitoarelor probleme și noilor provocări. Etapă în care aveți nevoie de ajutor. Aveți mai mulți clienți decât puteți procesa și, inevitabil, începeți a angaja oameni care să se ocupe de rutină și de munca zilnică. Acum, cea mai mare energie o pierdeți pentru a “obliga” oamenii să-și îndeplinească atribuțiile și să lucreze.

Altfel spus, vă transformați în manager, care învață pe alții cum să muncească și coordonează procesul de organizare a companiei.

În prima etapă erați singur și atenția o îndreptați pentru a crea viitorul. La această etapă sunteți Director/Administrator și sunteți concentrat asupra Prezentului, efectuând acțiuni operaționale.

Fondatorii nu iubesc această etapă, pentru că sunt conștienți că a învăța pe alții să facă lucrurile tot atât de bine ca ei înșiși este cel mai greu aspect al conducerii.

Neglijând aspectul de mentorat și învățare a personalului, ajungeți în etapa 3.

3. Etapa de soluționare

Toată energia este focusată la soluționarea problemelor, ușa este mereu deschisă și proprietarul-director este accesibil pentru a îndrepta lucrurile care merg prost. Atenția și energia este îndreptată spre trecut, deoarece sursa problemelor vine din acțiunile sau inacțiunile etapei 2 (clienți nemulțumiți, producere nerentabilă, furnizori pierduți, lipsa proceselor etc.).

Nu mai vreți să veniți la serviciu pentru că știți ce vă așteapă: faceți munca altcuiva deși aveți angajați care ar trebui să se ocupe de aceste aspecte.

4. Etapa finală

Angajați alți oameni, eliberați oameni, dar deveniți tot mai descurajat de propriul domeniu de activitate. Revin lucrurile operaționale și concentrarea asupra trecutului. Lipsa de rezultate crează lipsă de motivație de a acționa. De obicei, până aici durează afacerea. Fie o vindeți, fie o închideți, fie permanentizați colapsul businesului.