Răspuns :
Explicație-Genul epic cuprinde totalitatea operelor narative in proza sau in versuri,in care se relateaza intamplari reale sau imaginare puse pe seama unor personaje si povestite de un narator.Existenta conflictului,evolutia progresiva a actiunii ,precum si plasarea acesteia in timp si spatiu diferentiaza opera epic de alte tipuri de texte literare.
-Textul fragmentar din opera literara ''Gardul'' de Sorin Titel ilustreaza pe deplin trasaturile unei opere epice,atat la nivel formal cat si de continut si prezinta un om care se muta intr-o casa noua .
-Un prim argument il reprezinta prezenta marcilor narativitati inndicii de timp si de spatiu .In textul suport,locul actiunii nu este specificat ,iar timpul este ''intr-o dupa-amiaza de primavara''.
-Un alt argument consta in organizarea textului sub forma unei naratiuni puse pe seama unui narator obiectiv ,care relateaza faptele cu obiectivitate.Textul prezita un om care se muta intr-o casa noua si intr-o dupa-amiaza se duce saisi vopseasca gardul .Misca pensula cu gesturi masurate si parea cam obosit.Nu se putea spune despre el ca a zacut bolnav toata iarna ,avea fata rosie ,parul cret,iar ochii ii erau plini de suras.Alaturi de el era nepotul sau care amesteca vopseaua cu grija si ii era frica sa nu o dea pe jos .Baiatul era o fire atenta ,linistita care lua totul in serios.Cei doi se iubeau mult si se intelegeau foarte bine.Dincolo de gradina batranului se afla un parau ,iar dincolo de parau se afla un loc mare ,viran.Era vorba sa amenajeze acolo un teren de fotbal pentru muncitorii din cartier.Doi cai albi ,frumosi pasteau linistiti in acel loc. Deodata copilui il intreba pe bunicul sau daca aceia erau cai salbatici dar batranul nu raspunse ,copilui insista si ii tot spunea ca au inceput caii sa se joace sperand sa ii atraga atentia dar acesta nu il baga in seama.Conflictul se desfasoara intre batran si nepotul sau .
-In plus sunt prezentate personajele ,plasmuiri ale autorului.Personajele textului citat sunt batranul si nepotul sau . Acestea sunt caracterizate atat direct de catre narator cat si indirect din comportament ,limbaj, ''avea fata rosie sanatoasa ,iar parul era des si cret[...]doar ochii ii erau plini de suras de om tanar''.
- Asadar , surprinzand realitatea in mod verosimil,gratie personajelor implicate in actiune , proiectata spatio-temporal si conturata de un narator ,fragmentul citat ilustreaza trasaturi ale genului epic.
Vă mulțumim că ați vizitat site-ul nostru dedicat Limba română. Sperăm că informațiile oferite v-au fost de ajutor. Dacă aveți întrebări sau nevoie de asistență suplimentară, nu ezitați să ne contactați. Vă așteptăm cu drag data viitoare și nu uitați să ne adăugați la favorite!